sâmbătă, ianuarie 16, 2021
Virgil Munteanu

Ibuprofenul este un derivat al al acidului fenilacetic care acţionează ca antiinflamator, analgezic şi antipiretic şi care se găseşte în componenţa multor analgezice. Deşi este disponibil fără recomadarea medicului, Ibuprofenul poate avea efecte adverse destul ce grave. Printre cele mai comune se numără problemele digestive, de aceea medicii recomandă ca medicamentul să fie pe cât posibil evitat de către bolnavii de ulcer sau gastrită.

Pentru a evita efectele secundare ale ibuprofenului poţi apela cu încredere la alternativele naturiste:

1. Boswellia: Originară din India, nordul Africii şi Orientul Mijlociu, Boswellia este un arbore, a cărui răşină se utilizează de peste 5.000 de ani în medicina ayurvedică pentru tratarea diferitelor boli, datorită proprietăţilor terapeutice deosebite. Răşina de boswellia este „tămâia indiană”, fiind cunoscută în Orient ca şi „olibanum”, iar în occident sub denumirea de ”tămâie”.

Cum acţionează: antiinflamator (prin acizii boswelici), analgezic puternic, antiastmatic (prin inhibarea biosintezei leucotrienelor), antitumoral (reduce tumorile intracraniene sau edemele cauzate de prezenţa acestor tumori), reduce redoarea matinală (senzaţia de rigiditate musculo-scheletală dureroasă), reduce inflamaţiile gastro-intestinale şi leziunile tisulare care apar în colita ulcerativă şi în boala Crohn, imunostimulent, hipolipemiant, hipocolesterolemiant, sedativ, emenagog.
Doza recomandată este de 450-750 mg pe zi.
2. Capsaicina:  este componentul activ din ardeiul iute, fiind substanța care îl face picant. Capsaicina ajută la ameliorarea durerilor. În jur de 40% dintre pacienţi observă o ameliorare a durerii, o scăderea a intensităţii de circa 50%, dupa ce folosesc capsaicina 2 săptămâni. Restul de 60% au parte de acelaşi rezultat după 2 luni, după cum arată un studiu realizat la Oxford.
Pacienţii de la New England Center for Headache au scăpat de migrene şi dureri de cap apăsătoare după ce şi-au aplicat cremă cu capsaicină pe interiorul nărilor.
Aceste creme şi unguente se găsesc în farmacii şi magazine naturiste. Pentru artrită şi neuropatii foloseşte 0,025 sau 0,075% capsaicină de 4 ori pe zi, după cum recomandă dr. Philip Gregory, de la Universitatea Creighton.
Şi în cazul în care te confrunţi cu dureri de muşchi şi articulaţii poţi apela la această metodă de tratament
3. Cat’s claw (Gheara pisicii): este denumirea populara atribuită unei liane peruane, datorită tulpinei care este acoperită cu”mici gheare”, cu ajutorul cărora planta se agaţă şi urcă pe trunchiurile copacilor.  Are o acţiune astringentă, antiseptică, antiinflamatoare şi antihemoragică.

4. Cucurmina: este un antiinflamator puternic (comparabil cu ibuprofenul), antioxidant cu efecte antivirale, anti-tumoral şi hipocolesterolemiant (reduce colesterolul). Este util în tratamentul durerii din osteoartrită şi durerii menstruale, deoarece inhibă producerea de prostaglandine şi stimulează secreţia de cortisol ce înlătură inflamaţia. De asemenea, are un efect benefic în bolile cardiovasculare, mai ales în prevenirea infarctului miocardic, a trombozelor, dar şi a accidentului vascular cerebral

5. Omega 3: datorită proprietăţilor lor anti-inflamatoare, aceşti acizi sunt recomandaţi în orice boală care implică procese de inflamare.
6. Scoarţa de salcie albă: cunoscută sub numele de aspirină naturală, salcia albă are beneficii terapeutice asemănătoare acidului acetilsalicilic. Datorită substanţelor active conţinute în scoarţă (compuşi salicilici, taninuri, ceară, oxalaţi şi răşini), salcia are proprietăţi antireumatice, antiinflamatoare, analgezice, sedative, astringente şi hemostatice.