marți, noiembrie 24, 2020
Alecu Carmen

Cu cât mai HOT, cu atât mai bine. Ardeiul iute și beneficiile sale asupra sănătății.

Ardeiul iute este un aliment cu efecte benefice asupra sănătății. Este recunoscut înca din Antichitate pentru proprietățile sale remarcabile. Acesta conține capsaicina, o substanță cu remarcabile proprietăți medicinale. De altfel, cantitatea de capsaicină determină cât de iute este ardeiul. Cu cât cantitatea de capsaicină este mai mare, cu atât ardeiul este mai iute.

De asemenea, ardeiul iute este apreciat datorită cantității foarte mari de vitamina A pe care o conține. Alaturi de usturoi, acesta este încadrat în categoria condimentelor cu cele mai mari puteri terapeutice din lume. Iată câteva dintre cele mai importante beneficii ale ardeiului iute pentru sănătate.

Ardeiul iute și beneficiile sale asupra sănătății

1. Întăreşte imunitatea

Doar câteva linguriţe de ardei iute pot oferi organismului o doză suplimentară de vitamina C şi A, care sunt esenţiale în prevenirea infecţiilor. De altfel, culoarea aprinsă de roşu a ardeiului iute provine de la conţinutul ridicat de betacaroten sau provitamina A.

2. Ameliorează durerea

Potrivit noilor cercetări în domeniu, ardeiul iute poate reduce în mod eficient durerea cauzată de artrită, psoriazis şi neuropatia diabetică.

3. Ajută în procesul de slăbire

Gustul iute al ardeiului are proprietatea de a crește termogeneza, procesul de generare a căldurii în organism. Prin intermediul termogenezei se ard calorii în mod suplimentar, care rezultă în scădere în greutate.

4. Îmbunătăţesc digestia

Gustul iute stimulează apetitul şi îmbunătăţeşte digestia. Alimentele care sunt digerate bine oferă organimsului nutrienţii necesari şi energie, şi alimentele care nu sunt digerate bine produc toxine. Proprietăţi importante ţinând cont de faptul că digestia este esenţială pentru sănătatea noastră.

5. Ameliorează inflamaţiile

Datorită capsaicinei, ardeiul iute are puternice proprietăţi anti-inflamatorii. Capsaicina blochează eficient substanţa P, asociată cu procesele inflamatorii din corp. Consumul regulat de ardei iute poate fi o modalitate de prevenţie excelentă împotriva artritei.

6. Inhibă cancerul

Asociația Americană pentru Cancer Research a declarat că: capsaicina are puterea de a ucide leucemia și celulele canceroase. La fel ca turmericul, un condiment folosit pentru a face curry, ardeiul iute poate inhiba creșterea tumorilor și cancerul.

7. Îmbunătăţeşte sănătatea cardiovasculară

A fost demonstrat că ardeii iuţi pot reduce colesterolul şi nivelul de trigliceride sau pot preveni cheagurile de sânge. Culturile care folosesc ardeiul iute în abundenţă au niveluri mult mai scăzute ale bolilor de inimă şi trombozei.

8.  Previne ulcerul de stomac

S-a crezut mult timp în mod greşit că alimentele iuţi cauzează ulcerul de stomac. În prezent s-a confirmat că ardeiul iute nu cauzează ulcer, ci previne apariţia lui pentru că distruge bacteriile nocive şi stimulează secreţia de sucuri gastrice cu rol protector.

9. Previne diabetul de tip 2

Un studiu publicat în Jurnalul American de Nutriţie Clinică arată că, dacă este consumat în mod regulat, ardeiul iute reduce nevoia organismului de secreţie a insulinei, reducând astfel nivelul glucozei din sânge după mese. Consumul regulat de ardei iute poate preveni diabetul de tip 2.

10. Scade tensiunea arterială

Ardeiul iute are efecte benefice asupra sistemului circulator. De aceea, ardeiul iute este unul dintre cele mai potrivite remedii pentru hipertensiunea arterială, curăţă arterele şi contribuie la diminuarea valorilor colesterolului rău sau trigliceridelor.

11. Îndepărtează congestia nazală

Capsaicina nu numai că ameliorează durerea, ci ameliorează și congestia. Focul de la iuţeală stimulează secrețiile care ajută la curățarea mucusului din nasul înfundat. Capsaicina are proprietăți antibacteriene care luptă împotriva infecțiilor sinusului cronic, datorită capacității sale de a induce vasoconstricția în vasele de sânge ale cavității nazale.

12. Mențineți ochii sănătoși

Avem nevoie de vitamina A pentru a ne menține ochii sănătoși în orice moment, aproximativ o linguriţă în fiecare zi, vă poate îmbunătăți cu siguranță vederea.

13. Contribuie la formarea celulelor roșii din sânge

Anemia și oboseala sunt cauzate de deficitul de fier. Ardeii chili conțin cupru și fier.

Parteneri