Sari la conținut

Șase semne de oboseală cauzată de cancer la care ar trebui să fii atent. Medic: afectează „80% până la 100%” dintre pacienți”

glanda tiroida
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro
semn al unor probleme hormonale

Din cuprinsul articolului

Oboseala legată de cancer poate fi confundată cu ușurință cu lenevia cotidiană.

Cancerul se poate manifesta într-o multitudine de moduri, dar unele semne sunt raportate în aproape toate cazurile. Majoritatea pacienților se pot aștepta la un anumit grad de pierdere în greutate, durere și oboseală. Problema cu aceste semne este însă că sunt nespecifice, ceea ce înseamnă că pot fi ușor confundate cu alte afecțiuni. Pentru a ajuta la recunoașterea lor, organismele de sănătate au defalcat mai multe caracteristici care disting oboseala cauzată de cancer de oboseala de zi cu zi.

Potrivit Societății Americane de Cancer, oboseala legată de cancer este un efect secundar extrem de frecvent al bolii.

„Între 80% și 100% dintre persoanele cu cancer raportează că au oboseală”, spune organismul de sănătate.

Se spune că oboseala descrisă de acești pacienți este foarte diferită de oboseala pe care au experimentat-o înainte de diagnosticarea cancerului.

Pacienții descriu adesea că se simt „storși” sau se simt atât de slabi încât se chinuie să folosească baia sau telecomanda televizorului.

Pentru mulți, oboseala este cel mai „deranjant” simptom al bolii, deoarece poate fi mai debilitant decât durerea, greața, vărsăturile sau depresia.

Oboseala de cancer

Termenul de oboseală este folosit în mod interschimbabil cu oboseala, dar există diferențe importante care le deosebesc.

Clinica Cleveland afirmă: „Oboseala legată de cancer (CRF, numită uneori simplu „oboseală de cancer”) este unul dintre cele mai frecvente efecte secundare ale cancerului și ale tratamentelor sale.

„Mulți oameni care sunt bolnavi cronic se simt obosiți. Dar oboseala legată de cancer depășește oboseala obișnuită.

„Oamenii care se confruntă cu oboseala cauzată de cancer o descriu adesea ca fiind „paralizantă”.

Organismul sanitar subliniază cât de important este să „fii atent la semnele oboselii iminente de cancer”, care includ:

  • Ochi obositi
  • Umeri rigizi
  • Incapacitatea de a te concentra
  • Plictiseala sau lipsa de motivatie
  • Iritabilitate crescută
  • Nervozitate, anxietate sau nerăbdare.

De asemenea, sfătuiește pe oricine cu oboseală neobișnuită să țină o evidență a nivelurilor de energie pe parcursul zilei.

Acest lucru vă poate ajuta să discerneți care sunt factorii care contribuie și să evidențiați momentul din zi în care sunteți cel mai obosit sau aveți cea mai mare energie.

Oboseala legată de cancer este în primul rând un efect secundar al corpului care lucrează din greu pentru a face față leziunilor celulelor sănătoase.

Cauzele exacte ale bolii rămân necunoscute, dar este larg înțeles că cancerul este declanșat de proliferarea indisciplinată a celulelor.

Aceasta duce la formarea de tumori, care continuă să crească și să avanseze, invadând țesutul organelor învecinate.

Pentru a progresa, cancerul folosește nutrienții organismului, pe care organismul nu se mai poate baza pentru a-și umple celulele.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel