Sari la conținut

Savant în farmacologie rupe tăcerea în cazul de dopaj al Simonei Halep

Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Din cuprinsul articolului

Savantul român Ion Fulga a vorbit despre acuzațiile care se aduc Simonei Halep în cazul de dopaj, axându-se pe creșterile de hematii nejustificate.

„Pașaportul biologic al Simonei Halep este total normal”, afirmă Ion Fulga, după ce toxicologii și farmacologii Federației Internaționale de Tenis au identificat parametri biochimici anormali înaintea depistării Roxadustatului în testul doping din 29 august 2022 făcut de Simona Halep la US Open.

Roxadustatul crește numărul de hematii, crește concentrația hemoglobinei în sânge și atunci se putea, presupune, că s-au detectat niște asemenea creșteri de hematii care nu erau justificate.

Numărul de hematii din sânge poate fi crescut și prin alte mijloace. De exemplu, antrenamentul la înălțime (n.r. 2.000 – 3.000 de metri altitudine)”, exemplifică pentru ProSport Ion Fulga, somitate în farmacologie care a înființat Agenția Medicamentului în România.

Testul de urină vs. testul de sânge

Testul de sânge făcut de Simona Halep la US Open indică markeri ai metaboliților care nu sunt decelați într-o probă de urină (n.r. în tenisul mondial nu este obligatorie cota de 30 la sută de teste de sânge din totalul controalelor doping efectuate de o jucătoare într-un an):

„Există niște cantități sub Roxadustat-ul (n.r. substanța activă din medicamentul Evrenzo identificată în testul doping al lui Halep la 29 august 2022) care nu poate fi detectat.

Orice dispozitiv de măsură, orice aparat de măsură, are un parametru care se numește sensibilitate. Sensibilitatea reprezintă valoarea minimă detectabilă. Sub acea valoare minimă detectabilă nu se detectează nimic! Această posibilitate există.

Există posibilitatea să nu poată fi depistat decât în sânge, nu și în urină. Se elimină 50 la sută prin urină, 50 la sută prin metabolizare (sânge), Roxadustatul. Deci, există în urină daca persoana și l-a administrat într-o anumită cantitate care depășește pragul de sensibilitate”, explică șeful catederei de Framacologie a Facultății de Medicină din București de ce cantitatea minimă găsită în testul doping al Simonei nu putea fi identificată decât într-un test de sânge nu și unul de urină.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel