joi, iunie 1, 2023

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat marţi legea care prevede acordarea de scutiri indirecte de TVA pentru organizaţiile non-profit care realizează activităţi de construire, modernizare, reabilitare de spitale şi dotarea acestora cu echipamente. Legea va intra în vigoare la 60 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial.

Legea, care modifică Codul fiscal, vizează acordarea unei scutiri indirecte de TVA pentru organizaţiile non-profit care realizează activităţi de construire, modernizare, reabilitare de spitale şi dotarea acestora cu echipamente, articole şi dispozitive medicale.

Te-ar mai interesa: Ai peste 50 de ani? Căsătoria poate preveni diabet...

Mai exact, este prevăzut că vor fi scutite de TVA:

– serviciile de construire, reabilitare, modernizare de spitale publice de stat, precum și serviciile de construire, reabilitare, modernizare de spitale prestate către entități nonprofit înscrise în registrul special al Fiscului, dacă acestea sunt destinate spitalelor deținute și exploatate de entitatea nonprofit sau celor din rețeaua publică de stat;

– livrările de echipamente medicale, aparate, dispozitive, articole, accesorii și echipamente de protecție, materiale și consumabile de uz sanitar, destinate în mod normal utilizării în domeniul îngrijirilor de sănătate sau pentru utilizarea de către persoanele cu handicap, bunuri esențiale pentru compensarea și depășirea handicapurilor (altele decât livrarea de proteze și accesorii și livrarea de produse ortopedice), precum și adaptarea, repararea, închirierea și leasingul unor astfel de bunuri, efectuate către spitale publice de stat, precum și cele efectuate către entități nonprofit înscrise în registrul special al Fiscului, dacă acestea sunt destinate spitalelor deținute și exploatate de entitatea nonprofit sau celor din rețeaua publică de stat.

Te-ar mai interesa: Alimente care ajută la prevenirea cheagurilor și a...

Scutirea de TVA pentru livrările de bunuri și prestările de servicii indicate se va aplica:

– direct, prin facturare fără TVA de către furnizorii de bunuri/prestatorii de servicii, dacă beneficiarul livrării/prestării este spitalul public de stat sau instituția/autoritatea publică centrală sau locală, care asigură finanțarea acesteia, potrivit legii; prin restituirea TVA aferentă achizițiilor de bunuri sau servicii efectuate de entitățile nonprofit, potrivit unei proceduri stabilite prin ordin al Ministerului Finanțelor. Sumele restituite de la bugetul de stat se vor utiliza de către ONG-uri exclusiv pentru finanțarea achizițiilor de bunuri și/sau prestării de servicii indicate mai sus, prevede actul normativ.

Te-ar mai interesa: Medic: Nevoia de a urina mai des și mult mai urgen...

Potrivit legii, sunt scutite de taxă şi livrarea de proteze şi accesorii ale acestora, cu excepţia protezelor dentare scutite de taxă, precum şi livrarea de produse ortopedice.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private