miercuri, iunie 29, 2022

În ședința de Guvern din cursul acestei dimineți, noul ministru al Sănătății, Alexandru Rafila a anunțat că România se va alinia standardelor Uniunii Europene și va impune obligativitatea formularului de localizare al pasagerilor.

”Ieri am fost la reuniunea miniștrilor Sănătății din UE și, dincolo de îngrijoarea legată de noua tulpină Omicron, care recomandă statelor membre instensificarea campaniilor de vaccinare și introducerea de către toate statele membre a acelui formular de localizare al pasagerilor. Va deveni obligatoriu în cadrul UE și e bine ca noi să operaționalizăm acest lucru, până pe data de 20 decembrie.

Te-ar mai interesa: Cei mai mari dușmani ai creierului. Vlad Ciurea: „...

(…) Sunt trei spitale regionale care ar trebui să demareze proiectarea. Este vorba despre Iași, Craiova și Cluj. Pentru Iași, am înțeles că s-a semnat contractul pentru proiectare. Urmează ca în cursul acestei luni, dacă nu, luna viitoare, să se semneze și pentru Cluj și Craiova și să vă dau un raport mai detaliat referitor la acest subiect, dar și la modul de derulare a diverselor tipuri de programe, de proiecte cu fonduri de la Banca Mondială sau fonduri nerambursabile în cadrul Ministerului Sănătății.

Sunt, cred, întârzieri acolo și trebuie să știm unde plecăm, pentru că renunțăm sau nu suntem capabili să utilizăm niște resurse pe care le avem la îndemână și care trebuie, în mod evident, operaționalizate și cred că în cursul anului 2022 am putea să avem primele rezultate palpabile”, a declarat Alexandru Rafila.

Te-ar mai interesa: Ce este recomandat să mănânci în funcție de ZODIE...

Scopul formularului de localizare a pasagerului

„Formularul de localizare a pasagerului sau, cum se spune, PLF – Passenger Locator Form, este deja implementat în foarte multe ţări, mai ales la intrare în aeroporturi şi unde persoanele care călătoresc trebuie să îl completeze înainte să călătorească, să îl aibă, să îl prezinte la graniţă sau la sosire la graniţă, dacă este, pentru a putea identifica persoana unde este, dacă există o problemă de contact, să poată imediat să fie localizată persoana respectivă şi contactată.

Te-ar mai interesa: Iată ce PIETRE și CRISTALE ne ajută să slăbim...

Acest formular, după discuţiile care au avut loc astăzi, urmează să fie implementat începând cu data de 20 decembrie şi se va elabora în acest sens şi o strategie de comunicare pentru folosirea tuturor vectorilor de informare, pentru a pregăti oamenii pentru folosirea acestui formular”, a spus Raed Arafat.

Conform unui comunicat transmis de Guvern, măsura utilizării formularului de localizare a pasagerului a fost analizată având în vedere „numărul mare de români aşteptaţi să revină în ţară în perioada sărbătorilor de iarnă, pentru protejarea populaţiei şi facilitarea liberei circulaţii, în contextul apariţiei şi extinderii noii tulpini Omicron„.

Te-ar mai interesa: Băutura aurie care scade glicemia! Este indicată a...

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private