Sari la conținut

Se va implementa un pașaport de vaccinare în România? Ce declară coordonatorul campaniei de vaccinare despre certificatul eliberat după imunizare

certificatul de vaccinare

La nivel european, autoritățile discută asupra implementării unui pașaport de vaccinare care să faciliteze eforturile de a inhiba răspândirea virusului. În România, Valeriu Gheorghiță explică ce s-a decis până în acest moment și, de asemenea, ce rol are certificatul eliberat după imunizare.

Valeriu Gheorghiță, medic și coordonator al campaniei de vaccinare anti-COVID în România, explică în exclusivitate ce rol are, mai exact, certificatul eliberat după vaccinare.

Încă de la începutul campaniei de imunizare, fiecare persoană care s-a vaccinat a primit o dovadă care să ateste acest lucru, însă românii sunt confuzi în privința utilității. Ce rol are acest certificat și care sunt șansele de a fi folosit drept pașaport de vaccinare?

Se va implementa un pașaport de vaccinare în România? Ce rol are certificatul eliberat după imunizare?

Această adeverinţă de vaccinare, dacă vreţi, este un document care menționează, pe lângă datele individuale ale fiecărei persoane, datele de identificare, nume, prenume, localitate, județul de proveniență, date referitoare la vaccinul administrat, adică, data primei doze, data rapelului, tipul vaccinului, lotul şi data expirării.

Ele sunt importante, pe de o parte, pentru a readuce aminte persoanei şi a fi informată referitor la tipul de vaccin pe care l-a efectuat, referitor la data la care urmează să se prezinte la rapel, referitor la situația în care o persoană dezvoltă anumite reacții adverse să poată să fie în măsură să raporteze corect acele reacţii adverse şi transmiţând lotul vaccinului pe care îl regăsește pe aceasta adeverință.

De asemenea, în situația în care ne interesează din punct de vedere medical istoricul pacientului, putem să ne uităm pe această adeverință și vedem ce tip de vaccin a făcut persoana respectivă, deci, practic, în momentul de faţă este un rol medical”, explică Valeriu Gheorghiță, potrivit Rador.

Ce s-a decis până în acest moment, în privința pașaportului?

„Dacă se va ajunge la această decizie, am cunoștință de discuții la nivel european, cred că ele sunt discuții firești, dar sunt fără doar și poate discuții exploratorii având în vedere că multe state europene depind de turism. Din acest puncte de vedere, decizia va fi una la nivel european atunci când va fi luată, desigur, și România face parte din acest demers european atât în ceea ce privește campania de vaccinare, cât și în privința demersurile care se iau la nivelul Comisiei Europene.

Totuși, este mult prea devreme să vorbim despre un pașaport de vaccinare. România, ca și celelalte țări, emit acestă adeverință medicală care are doar un scop informativ, prevede că a primit un anume tip de vaccin, data vaccinării și, eventual, data a expirării. Oamenii primesc acest carnet de vaccinare pentru că este important ca peste ani să vedem ce tipuri de vaccinuri am făcut”, a declarat coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID, Valeriu Gheorghiță, pentru RealitateaPlus, citat de DC News.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel