Sari la conținut

Se va întâmplă din 26 ianuarie. Un lot de 114.000 de doze pediatrice va intra în țară

Săptămâna viitoare sunt așteptate în România primele vaccinuri anti-COVID-19 pentru copiii cu vârste între 5 și 11 ani. Este vorba de un lot de 114.000 de doze pediatrice, care conține o treime din cantitatea de ser folosită pentru adulți și adolescenți.

Vaccinarea celor mici va începe din 26 ianuarie. Programările pe platforma online se pot face deja la peste 200 de centre disponibile la nivel național.

Şi medicii de familie se pot înscrie pentru administrarea vaccinurilor la această grupă de vârstă. Ministerul Sănătății a publicat pe pagina de internet a instituției – ms.ro – un material informativ cu răspunsurile medicilor la cele mai frecvente întrebări referitoare la vaccinarea copiilor.

Bineînțeles că părinții vor avea multe întrebări la care vor trebui să gasească un răspuns pentru a putea decide dacă să-și vaccineze copii sau nu. Iată câteva posibile răspunsuri.

Copiii infectați cu virusul SARS-CoV-2 sunt expuși riscului de a dezvolta forme grave de boală COVID-19?

Copiii cu vârsta cuprinsă între 5 și 11 ani care se infectează cu virusul SARS-CoV-2 riscă să prezinte și forme grave de COVID-19. Date publicate în octombrie 2021 de Centrul de Control și Supraveghere al Bolilor din SUA (CDC) au arătat că în rândul populației pediatrice cu vârsta cuprinsă între 5 și 11 ani au fost înregistrate peste 8.300 de spitalizări legate de COVID-19 și aproape 100 de decese din cauza acestei afecțiuni.

În prezent se apreciază că boala COVID-19 este una dintre primele 10 cauze de deces printre copiii cu vârsta cuprinsă între 5 și 11 ani din SUA. În plus, s-a observat că și copiii, nu doar adulții, pot să prezinte manifestări clinice persistente (”Long COVID-19”) după infecție.

Copiii care prezintă COVID-19 pot dezvolta, de asemenea, complicații la distanță cum ar fi sindromul inflamator multisistemic (MIS-C). Acest sindrom este o afecțiune multiorganică în care diferite organe ale corpului (inima, plămânii, rinichii, creierul, pielea, ochii sau tubul digestiv) se inflamează determinând manifestări clinice variate, extrem de severe. Din aprilie 2020 până în octombrie 2021, în SUA au fost raportate peste 2.300 de cazuri de MIS-C la copiii cu vârsta cuprinsă între 5 și 11 ani.

Copiii care prezintă comorbidități (boli cronice respiratorii, renale, hepatice, cardiace, malignități, boli inflamatorii intestinale, imunodepresie de diferite cauze) sunt mai expuși riscului de a dezvolta forme severe de COVID-19 după infecția cu virusul SARS CoV-2 în comparație cu copiii sănătoși.

Având în vedere faptul că formele severe de COVID-19 la copii sunt rare, este justificată vaccinarea?

Este adevărat ca majoritatea copiilor diagnosticați cu COVID-19 sunt asimptomatici sau au o formă ușoară de boală și recuperarea este fără sechele. Cu toate acestea, riscul ca un copil să facă o formă severă de boală nu este de neglijat, chiar și în cazul copiilor fără afecțiuni cronice. Eficiența vaccinului ARNm Pfizer-BioNTech COVID-19 este în proporție de 91% în prevenirea bolilor simptomatice la copiii cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani, conform studiilor clinice efectuate până la acest moment.

Vaccinarea împotriva COVID-19 protejează copiii atât de efectele directe, imediate ale bolii, cât și de efectele pe termen lung. Copiii sunt protejați pentru riscul de spitalizare sau de a dezvolta o formă moderată până la o formă critică de boală, precum și de apariția miocarditei sau a sindromului multiinflamator sistemic.

Vaccinarea împotriva COVID-19 asigură totodată o protecție față de efectele indirecte ale bolii cum ar fi: transmiterea în comunitate, apariția de noi variante și închiderea școlilor.

Valul cinci al pandemiei își face simțită prezeța

Aproape 7.600 de cazuri noi de COVID au fost anunțate astăzi în România, cu peste 60% mai multe față de duminica trecută. De asemenea, au fost raportate alte 28 de decese asociate. Continuă să crească și incidența infectărilor în București, astăzi a ajuns la 5,17 cazuri la mia de locuitori. Specialiștii spun că cel de al cincilea val al pandemiei este mai abrupt decât precedentele, iar vârful ar urma să fie în ultima săptămână din ianuarie sau în prima din februarie, când se va putea ajunge chiar și la 50.000 de cazuri pe zi

Popescu Daniela

Popescu Daniela, jurnalist cu peste 10 ani de activitate, a scris articole din domeniul social, cultural, medical, economic. A colaborat cu mai multe publicatii printre care enumeram Evenimentul zilei, Animal Zoo, Capital, Evz Monden.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel