Sari la conținut

Secretul longevității descoperit în sângele unei femei de 115 ani

Oamenii de știință au căutat mult timp secretul longevității, iar acum au descoperit câteva indicii în sângele uneia dintre celei mai bătrâne femei din lume.

Născută în 1890, Hendrikje van Andel-Schipper a trăit 115 ani, fiind la un moment dat declarată cea mai bătrână femeie din lume. Pe lângă longevitate, ea s-a bucurat şi de o sănătate deosebită, având judecata clară şi sistemul circulator perfect funcţional până în ziua morţii.

Hendrikje şi-a donat corpul pentru cercetări ştiinţifice, iar acum experţii au analizat sângele ei şi au aflat cum este afectat corpul uman de procesul de îmbătrânire.

Cercetătorii au aflat că durata de viaţă a unui om este limitată de capacitatea celulelor stem de a regenera ţesuturile.

Aceste celule ajung la un moment dat la o stare de „epuizare” şi încep să moară, reducând astfel capacitatea corpului de a regenera ţesuturile şi celulele vitale, cum este sângele.

În cazul lui Hendrikje, două treimi din celulele albe din sânge care au rămas în corpul ei la moarte au provenit din doar 2 celule stem.

Deci, aproape toate celulele stem din corpul ei muriseră. Ceea ce este uimitor, având în vedere că oamenii se nasc cu aproximativ 20.000 de celule stem în sânge, iar 1.000 din acestea sunt active permanent pentru a reface sângele, explică Henne Holstege, de la VU University Medical Center din Amsterdam, care a coordonat această cercetare.

Sistemul imunitar al lui Andel-Schipper era atât de eficient încât elimina toate celulele cu mutaţii periculoase, care ar fi putut produce cancer sau alte boli grave. În cazul bătrânei, toate mutaţiile descoperite erau inofensive.

„Acum putem observa mutaţii somatice în sânge, în ţesut sănătos, care nu este afectat de cancer, deci putem să ne gândim ce implicaţii are acest lucru pentru sănătate”, spune Chris Tyler-Smith, de la Wellcome Trust Sanger Institute din Hinxton, Marea Britanie.

La rândul său, Holstege crede că un corp ar putea fi întinerit prin injectarea de celule stem conservate la naştere. Ea precizează însă că doar sângele ar putea fi întinerit în acest fel, nu şi ţesuturile.

 

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel