Sari la conținut

Șeful OMS, avertisment: „Această pandemie este departe de a se termina. Și nu se va încheia nicăieri dacă nu se va încheia pretutindeni”

OMS
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
OMS trage un nou semnal de alarmă

Șeful OMS, avertisment: „Această pandemie este departe de a se termina. Și nu se va încheia nicăieri dacă nu se va încheia pretutindeni”.

Pandemia este departe de a se termina, a insistat liderul OMS miercuri, la doi ani după ce a folosit pentru prima dată termenul pentru a trezi lumea la amenințarea emergentă a COVID-19.

Directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a descris pentru prima dată COVID-19 ca fiind o pandemie pe 11 martie 2020.

După doi ani, el a deplâns modul în care virusul încă evoluează și crește în unele părți ale lumii. OMS a declarat o urgență de sănătate publică de interes internațional, cel mai înalt nivel de alarmă din reglementările agenției de sănătate a ONU, la 30 ianuarie 2020, când, în afara Chinei, au fost raportate mai puțin de 100 de cazuri și niciun deces.

Cu toate acestea, a fost nevoie de utilizarea cuvântului pandemie timp de șase săptămâni, pentru a determina mai multe țări să la acțiune.

Șeful OMS, avertisment: „Această pandemie este departe de a se termina”

„Doi ani mai târziu, peste șase milioane de oameni au murit”, a declarat Tedros într-o conferință de presă în Elveția.

Aproape 444 de milioane de cazuri au fost înregistrate în cei doi ani.

„Vinerea aceasta se vor împlini doi ani de când am spus că răspândirea COVID-19 în întreaga lume ar putea fi calificată drept pandemie”, a amintit medicul Tedros Adhanom Ghebreyesus, potrivit timesofisrael.com.

„Deşi numărul cazurilor de infectare şi al deceselor este în scădere, „această pandemie este departe de a se termina şi nu se va încheia nicăieri dacă nu se va încheia pretutindeni”, a subliniat directorul organizaţiei.

OMS a observat o creştere foarte puternică în regiunea Pacificului de Vest, deşi la nivel global numărul de noi cazuri de infectare şi decese a scăzut cu 5%, respectiv 8%, potrivit raportului epidemiologic săptămânal.

„Virusul continuă să evolueze şi continuăm să ne confruntăm cu obstacole majore în distribuţia vaccinurilor, a testelor şi tratamentelor oriunde sunt necesare”, a insistat Tedros Ghebreyesus.

Testele sunt o sursă de îngrijorare pentru OMS, directorul acesteia remarcând că „mai multe ţări şi-au redus drastic testele”. „Acest lucru ne împiedică să vedem unde se găseşte virusul, cum se răspândeşte şi cum evoluează”, a avertizat el.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel