Sari la conținut

Şeful spionajului american a dat verdictul în privinţa originii virusului care a provocat pandemia de COVID-19

Fostul director al Serviciului de Informaţii al SUA, John Ratcliffe, a declarat că teoria potrivit căreia COVID-19 s-a scurs dintr-un laborator din Wuhan, China, este „singura” explicație credibilă pentru pandemia care a făcut milioane de victime în întreaga lume.

„Evaluarea mea în cunoștință de cauză, în calitate de persoană cu acces la fel de mult ca oricine la serviciile de informații ale guvernului nostru… a fost și continuă să fie că o scurgere din laborator este singura explicație susținută în mod credibil de serviciile noastre de informații, de știință și de bunul simț”, a declarat Ratcliffe în fața subcomitetului specializat al Camerei Reprezentanților pentru pandemia de coronavirus, arată New York Post.

„Dacă informațiile și dovezile noastre care susțin o scurgere de laborator ar fi puse alături de informațiile și dovezile care indică o teorie a originilor naturale sau a răspândirii, partea cu scurgerea de laborator ar fi lungă, convingătoare, chiar copleșitoare – în timp ce partea cu răspândirea ar fi aproape goală și firavă”, a adăugat Ratcliffe.

De când a părăsit guvernul în 2021, Ratcliffe a acuzat în repetate rânduri Partidul Comunist Chinez aflat la putere că a orchestrat o „mușamalizare masivă” a rolului său în pandemie, potrivit publicaţiei citate de Mediafax.

Strategii evazive ale Chinei

Acest efort este în curs de desfășurare, a declarat el, în condițiile în care Ambasada Chinei din Washington DC s-a opus în mod oficial audierii subcomisiei, iar oficialii din China au făcut „eforturi mari” pentru a ascunde adevărul.

Tacticile PCC au variat „de la distrugerea testelor medicale, a mostrelor și a datelor, la intimidarea și dispariția martorilor și a jurnaliștilor, la minciuna și constrângerea autorităților sanitare mondiale și chiar la răspândirea de propagandă”, potrivit lui Ratcliffe.

Președintele subcomisiei, Brad Wenstrup, a promis în timpul audierii că „tacticile de intimidare” ale Beijingului nu vor opri activitatea de supraveghere a COVID – și s-a angajat să trimită o scrisoare ambasadorului chinez în SUA prin care va solicita o cooperare suplimentară.

Guvernul de la Beijing, acuzat de muşamalizare

Un raport publicat luni de biroul senatorului Roger Marshall a acuzat, în mod similar, guvernul chinez de „mușamalizare” și a indicat că pandemia ar fi putut începe cu două scurgeri de laborator separate angajate în cercetări riscante de „câștig de funcție”.

Ratcliffe a declarat că el și alți oficiali ai administrației Trump s-au confruntat cu mai multe „provocări” pentru a transmite publicului informații despre teoria scurgerilor din laboratoare, inclusiv „preocupări legitime cu privire la sursele și metodele noastre de informații deținute îndeaproape, precum și blocaje ilegitime care au avut legătură cu conflicte de interese profesionale și politici partizane”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel