Sari la conținut

Semne care anunță că ați putea avea diabet de tip 1. Care sunt simptomele care trebuie să vă îngrijoreze

Diabetul de tip 1 este o boală autoimună, care afectează pancreasul și nu îi mai permite să secrete insulină.

Pacienții bolnavi de diabet de tip 1 trebuie să își administreze singuri insulina, pentru a putea trăi. Diabetul de tip 1 nu se vindecă, așa că este foarte important să fiți atenți la semnele pe care organismul le transmite, ca să puteți lua măsuri imediate.

Ca orice boală depistată în stadiu incipient, va fi mai ușor de gestionat și de administrat un tratament.

Semnele la care trebuie să fiți foarte atenți

Urinarea frecventă. Fără insulină, zahărul se împrăștie în sânge, iar rinichii nu fac față. Zahărul ajunge în urină și atrage lichidele, având ca efect o urinare frecventă. Urinarea excesivă duce la deshidratare și la îmbolnăvirea rinichilor, dacă nu se ia tratament.

Sete nestăvilită. Întrucât veți urina mai des, veți fi din ce în ce mai însetat, fiindcă organismul dorește să recupereze lichidele pierdute. Cu cât veți bea mai mult, cu atât veți urina mai des.

O slăbire inexplicabilă. Insulina vă duce zahărul în celule, pentru a avea energie. Fără zahăr, celulele vor suferi, iar organismul va ”apela” la grăsime și mușchi pentru a face rost de energie. Puteți slăbi drastic și rapid, chiar dacă mâncați normal.

Miros fructat al organismului. Cu atâta zahăr în urină, veți începe să mirosiți a dulce, a fructe sau a vin. Acest miros vine ca urmare a nivelului crescut de cetone, o situație care vă pune viața în pericol.

Cetoacidoza diabetica (CAD) este cea mai gravă complicație acută, care, netratată, poate determina comă diabetică și chiar deces.

Dacă simțiți un miros fructat, mergeți de îndată la medic!

Oboseala. Nu sunt de vină doar stresul și lipsa de somn, unii bolnavi de diabet de tip 1 se simt revigorați după ce încep tratamentul cu insulină.

Dureri de stomac. Aceste dureri pot fi iarăși un semn al cetoacidozei diabetice. Mai puteți avea dureri în piept, greață și vărsături, respirație sacadată și stări de confuzie.

Vedere încețoșată. Nivelul mare al glucozei din sânge poata da tulburări de vedere. După ce vă stabilizați glucoza la cote normale, vederea vă va reveni.

Dacă aveți unul dintre aceste simptome, consultați-vă medicul.

Irina Lungu

Storyteller. Redactor medical. Traducător. Lucrez cu cuvintele de când mă știu, ador magia lor. Iubesc traducerile, iar domeniul medical m-a cucerit iremediabil. Vreau să transmit publicului informații relevante, de calitate, care să îi ajute în viața de zi cu zi și în problemele cotidiene cu care se confruntă zilnic. Un om informat va fi un om mai sigur pe sine. La rândul meu, mă ghidez după principiul ”Fii tu schimbarea pe care vrei să o vezi în lume. Toți vor să îi schimbe pe ceilalți, dar uită că schimbarea începe din ei înșiși.”

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel