duminică, iunie 26, 2022

Semne de alarmă la copiii care fac sport după COVID. Când este necesar un control medical.

Medicul pediatru Mihai Craiu a explicat care este momentul în care un copil care a avut Covid își poate relua activitățile sportive. Spitalizările pediatrice sunt în creștere în valul 5, datorită contagiozității mari a tulpinei Omicron.

Mihai Craiu: „Boala actuală este în general ușoară”

„Acum când sunt mii de copii care au trecut recent prin boala COVID-19 și fiecare părinte reacționează, la situația aceasta, în funcție de firea sa („nu mai alerga căci iar vei răci”, „gata cu văicărelile, de azi mergi iar la sală, la fotbal/baschet/judo etc), se ridică întrebarea când ar putea un copil să revină la joacă sau sporturi, fără restricții sau riscuri anticipabile.

Te-ar mai interesa: Studiu. Efectele secundare ale pandemiei: dureri d...

Intrebarea este extrem de actuală, acum când 5% din spitalizările pentru infectie SARS-CoV-2 în UE și SUA sunt reprezentate de copii. Adică de 4 ori mai mult decât în valurile precedente. Datorită contagiozității foarte mari a varianei Omicron se infectează extrem de mulți copii în același timp (mai mulți și ca proporție față de adulți, comparativ cu 2020-2021!) și în acest fel sunt în creștere spitalizările pediatrice.

Boala actuală este în general ușoară, virusul având o „predilecție” în a afecta mai mult căile aeriene superioare și mai puțin plămânii (comparativ cu Delta). Din acest motiv riscul individual de spitalizare este cu o treime până la 50% mai mic, pentru fiecare copil infectat”, a scris medicul pediatru pe contul său de Facebook.

Te-ar mai interesa: Politician acuzat de trafic de copii. Voia să fure...

Semne de alarmă la copiii care fac sport după COVID. Când este necesar un control medical

Cunoscutul medic pediatru a atras atenția asupra unor semnale de alarmă de care părinții trebuie să țină seama. Copiii nu trebuie privați de mișcare sau de sport, dar un control medical este necesar în următoarele cazuri:

„Deci copilul se vindecă și iese din izolare… Când merge la sport?

După forme asimptomatice sau foarte ușoare poate merge la activitățile sportive pe care le făcea înainte de COVID-19 la 72 ore de la dispariția totală a semnelor de boală, dacă nu a avut miocardită în cadrul bolii recente.

Te-ar mai interesa: A renunțat COMPLET la acest ingredient, iar efecte...

După forme medii (febră 4 zile sau mai mult asociată cu dureri musculare intense sau cu stare de rău prelungită) este necesar un consult medical și este utilă efectuarea unei electrocardiograme (EKG) pentru a decide dacă este copilul în siguranță la sport.

Semne de alarmă la acei copii care reiau sportul după COVID-19 :

1. Palpitații intense

2. Dureri precordiale

3. Amețeală la eforturi minime

Te-ar mai interesa: Sănătatea mintală și adolescenții: Atenție la aces...

4. Leșin la sport

5. Dispnee (respirație grea) la eforturi minime, eforturi pe care le făcea copilul cu mare ușurință, anterior bolii.

Panica nu ajută la nimic iar privarea de sport și de mișcare nu reprezintă o soluție, acum în era obezității la copil. Pentru prevenirea excesului ponderal ca urmare a scutirii nejustificate de sport este necesară o evaluare medicală.

Și EKG, după forme cu miocardită sau după episoade COVID-19 de severitate medie/mare”, a concluzionat Craiu.

Te-ar mai interesa: Doliu în presa din România! Cunocută jurnalistă, g...

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private