Sari la conținut

Avertismentul complit al unui medic român: Omicron se poate transmite de la o persoană la alta fără ca acestea să aibă contact

Varianta Omicron este cea mai contagioasă tulpină descoperită. Aceasta, se pare, este mai rezistentă în fața măsurilor de protecție, fie că este vorba despre vaccin sau măsuri non-farmaceutice.

Deși Omicron este foarte contagios, respectarea măsurilor de igienă și protecție cresc șansele de a nu ne îmbolnăvi.

Cu toate acestea, este necesar să fim atenți la modul în care Omicron reacționează cu mediul exterior.

Potrivit unui medic român, Omicron se poate transmite de la persoană la persoană fără ca acestea să aibă un contact propriu zis.

Spre deosebire de variantele anterioare, care se transmiteau prin picături virale, Omicron se transmite pur și simplu prin aer. Astfel, distanța de un metru și jumătate, doi metri, nu ne ajută prea mult.

Mai este distanțarea eficientă în cazul variantei Omicron?

„Până la Omicron noi vorbeam despre faptul că SARS-CoV-2 se transmite prin picăturile de salivă de la strănut sau tuse. De altfel, distanţa de siguranţă de un metru şi jumătate – doi metri a fost stabilită ca fiind cea pe care picăturile o pot parcurge până cad pe pământ.

În cazul Omicron s-a demonstrat că se poate transmite fără a avea nevoie de acele picături. Se transmite pur şi simplu prin aer, ceea ce face ca această distanţă de siguranţă să nu ne ajute prea mult.

Însă foarte importantă este ventilarea spaţiilor închise şi purtarea corectă a măştii. În literatura de specialitate este descris un caz în care transmiterea de la o persoană la alta s-a făcut fără ca acestea să fie în contact.

Pur şi simplu o persoană s-a aflat într-o încăpere, într-un birou, a ieşit, iar o alta a intrat după aceasta la câteva zeci de minute, fără să fi existat în prealabil o aerisire a spaţiului, virusul era în aer, l-a luat şi s-a infectat”, a explicat doctorul Marius Geantă, preşedintele Centrului pentru Inovaţie în Medicină, pentru ziare.com.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: