Sari la conținut

Semne de avertizare timpurie a osteoporozei. 3 simptome pe care nu trebuie să le treceți cu vederea

durere spate
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Exerciții pentru corectarea posturii

Semne de avertizare timpurie a osteoporozei. 3 simptome pe care nu trebuie să le treceți cu vederea. 

Osteoporoza este adesea considerată o „boală tăcută”, pentru că cei care suferă pot trăi cu această afecțiune ani de zile înainte de a fi diagnosticată. Cu toate acestea, există trei semne de avertizare timpurii la care ar trebui să fii atent.

Osteoporoza apare atunci când oasele devin slabe și fragile, făcându-le fragile și mult mai probabil să se rupă. Deoarece osteoporoza tinde să se dezvolte lent pe parcursul mai multor ani, adesea nu este detectată până când o cădere sau un impact brusc provoacă ruperea osului.

Semne de avertizare timpurie a osteoporozei. 3 simptome pe care nu trebuie să le treceți cu vederea

Osteoporoza apare atunci când formarea unui os nou nu reușește să țină pasul cu pierderea osului vechi, ceea ce duce la o pierdere a densității osoase. Oasele celor cu afecțiune devin încet mai slabe în timp, ceea ce crește brusc riscul de fracturi.

În cazurile cele mai grave, oasele pot deveni atât de fragile încât chiar și stresurile ușoare, cum ar fi tusea sau aplecarea, pot provoca fracturi dureroase. Cu toate acestea, osteoporoza este în mare parte lipsită de simptome.

Cei cu afecțiune nu vor experimenta adesea nicio durere legată de boală până când un os este rupt. Deși o fractură este adesea primul semn de osteoporoză, există trei semne cheie la care ar trebui să fii atent, deoarece ar putea indica oasele tale slăbite:

Adesea, putem observa că rudele în vârstă adoptâ din ce în ce mai mult o postură aplecată, ceea ce poate fi adesea atribuit osteoporozei. Acest lucru se întâmplă deoarece oasele coloanei vertebrale s-au rupt sau s-au slăbit, ceea ce face dificilă susținerea greutății corpului, ca urmare, se poate dezvolta o postură îndoită înainte. În mod similar, sentimentul că cineva a pierdut înălțimea poate fi atribuit acestui lucru.

Cine este cel mai probabil să dezvolte osteoporoză?

Pierderea densității osoase este o parte normală a procesului de îmbătrânire, dar unele persoane pierd densitatea osoasă mult mai repede decât altele, ceea ce poate duce la osteoporoză.

Potrivit express.co.uk, în general, persoanele în vârstă sunt mai predispuse să dezvolte această afecțiune, femeile fiind expuse unui risc mai mare decât bărbații, deoarece pot pierde rapid din densitatea osoasă în primii câțiva ani după menopauză. Dacă o femeie a trecut devreme prin menopauză sau dacă i s-au îndepărtat ovarele, este mult mai probabil să dezvolte această afecțiune.

Dar alți factori vă pot afecta susceptibilitatea la boală, cum ar fi:
  • Un istoric familial de osteoporoză
  • Luați doze mari de comprimate de steroizi timp de peste trei luni
  • Aveți o tulburare de alimentație, cum ar fi anorexia sau bulimia
  • Nu fac exerciții des
  • Fumați și beți mult
  • Aveți un indice de masă corporală scăzut

Cum poți evita osteoporoza?

Din păcate pentru unii, afecțiunea va fi inevitabilă pe măsură ce îmbătrânesc, dar există câțiva pași cheie pe care ar trebui să îi luați pentru a ajuta la menținerea oaselor sănătoase. Sunt recomandate

  • exerciții fizice regulate,
  • o alimentație sănătoasă (inclusiv alimente bogate în calciu și vitamina D),
  • renunțarea la fumat și la consumul excesiv de alcool pentru a-și menține oasele cât mai puternice posibil.
Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel