Sari la conținut

Semnele de alarmă ale unui cancer rar care poate trece neobservat ani de zile

cancer tiroidian
sursa foto: arhiva doctorul zilei

În ciuda faptului că reprezintă doar un procent din toate cazurile noi de cancer, se estimează că numărul de diagnostice de cancer tiroidian va crește vertiginos.

În prezent, în Marea Britanie există aproape 4.000 de cazuri noi de cancer tiroidian în fiecare an – afectându-i în principal pe cei cu vârsta de peste 65 de ani. Cu toate acestea, cercetătorii avertizează că această boală ar putea crește cu un procent uluitor de 74% până în 2035.

Ratele de supraviețuire pentru această afecțiune sunt ridicate, astfel încât obținerea unui diagnostic timpuriu și începerea tratamentului reprezintă literalmente diferența dintre viață și moarte. Însă, multe dintre efectele secundare ale cancerului tiroidian pot trece cu ușurință neobservate timp de ani de zile – așa că iată la ce trebuie să fiți atenți.

Potrivit NHS, unele dintre principalele semne de avertizare ale cancerului tiroidian includ „voce răgușită” sau „durere în gât”. Aceste simptome sunt extrem de frecvente în cazul unor probleme de sănătate mai puțin grave, cum ar fi o răceală sau o criză de gripă. Într-o epocă post-locuință, aceste efecte secundare sunt, de asemenea, legate de Covid-19 sau, mai general, puse pe seama „stării de rău”.

În mod similar, ” scaunele mai moi sau diareea” sunt, de asemenea, efecte secundare potențiale – dar acestea pot fi cauzate de o mulțime de probleme, cum ar fi intoxicația alimentară, o boală de stomac sau IBS. „Pierderea în greutate” este un alt semnal de alarmă – dar, din nou, poate trece ușor neobservat dacă încercați în mod activ să pierdeți câteva kilograme sau dacă nu vă cântăriți în mod regulat.

Semnele de alarmă ale unui cancer rar care poate trece neobservat ani de zile

Simptome cancer tiroidian
Sursă foto: Getty Images

NHS afirmă că „fața roșie (roșeață)” poate fi, de asemenea, un simptom – dar acest lucru poate fi mult mai greu de observat pe pielea brună sau neagră. Cu toate acestea, există și alte efecte secundare care sunt mult mai greu de ignorat. Acestea includ:

  • Umflătură în partea din față, în partea inferioară a gâtului, care se mărește încet.
  • Dificultate la înghițire sau la respirație
  • Durere în partea din față a gâtului dvs.

Dacă vă confruntați cu oricare dintre aceste simptome – nu înseamnă că aveți cancer tiroidian, dar ar trebui să vă adresați medicului dumneavoastră de familie dacă observați o umflătură sau o durere în gât. De asemenea, ar trebui să cereți sfatul medicului dacă ați avut tuse, dureri în gât sau voce răgușită timp de mai mult de trei săptămâni.

Potrivit Cancer Research UK, unele afecțiuni tiroidiene benigne pot crește riscul de cancer tiroidian – inclusiv o glandă tiroidiană mărită (gușă), boala Hashimoto și noduli (adenoame). De asemenea, supraponderabilitatea sau obezitatea pot crește riscul.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel