sâmbătă, martie 6, 2021

Semnele prevestitoare de accident vascular cerebral ar putea apărea cu o lună înainte ca acesta să se producă. Nu le ignorați!

Accidentul vascular cerebral (AVC) sau atacul cerebral apare  cand o parte a creierului nu mai primeste cantitatea de sange necesara si  si de oxigen, cauza putand fi ruperea sau blocarea unuia dintre vasele de sange ce aprovizioneaza creierul.

 Accidentul vascular cerebral are risc mai mare de a se produce la persoanele care consumă alcool în exces, fumează, ori cele care au diabet, conform webmd.com.

Principalele simptome ale accidentului vascular cerebral sunt:

  • slăbiciune bruscă resimţită în mână, picior, ori într-o singură parte a corpului
  • pierderea bruscă a vedereii, a simţurilor, ori pierderea capacităţii de a înţelege vorbele altcuiva
  • vedere întunecată într-un singur ochi
  • pierderea echilibrului, însoţită de vărsături
  • durere bruscă de cap, puternică, însoţită rapid de pierderea cunoştinţei
  • ameţeli inexplicabile.

Semnele prevestitoare de accident vascular cerebral. În cazul unor astfel de simptome, trebuie apelat cât mai repede numărul de urgență și persoana respectivă transportată la cel mai apropiat spital.

„Cam 30% din pacienți au accidente vasculare mute. Sunt zone în creier care, deși suportă un mic infarct, nu au o expresie clinică deosebită. (…) În ceea ce privește prevenția, discutăm de identificarea factorilor modificabili. Avem factori de risc nemodificabili cum ar fi vârsta, toți evoluăm către un factor de risc, sexul masculin—un bărbat de 40 de ani are același risc ca o femeie de 70 de ani, bolile genetice. (…) Foarte important este factorul timp. 85% din accidentele vasculare sunt ischemice. Cu alte cuvinte, de undeva a plecat un cheag de sânge și s-a oprit într-un vas, mai mare sau mai mic. Dacă vorbim de fibrilație atrială, de obicei pleacă din inimă și este un cheag mare. (…)”, a mai spus medicul neurolog Armand Frăsineanu.

Ultimele stiri

Parteneri