Sari la conținut

Semnele timpurii ale cancerului, ignorate de majoritatea pacienților. Cum depistezi din timp o formă de cancer?

Bolnavii de cancer

Cu toate că simptomele prezentate pot anunța afecțiuni mai puțin grave, este util să recunoști semnele timpurii ale cancerului. Depistarea corespunzătoare face o diferență substanțială, întrucât tratamentul administrat în timp util poate crește șansele de vindecare.

Semnele timpurii ale cancerului sunt adesea ignorate. Este adevărat că aceste simptome pot descrie și alte afecțiuni mai puțin grave, însă există riscul ca acestea să fie manifestate și din cauza cancerului. Simptomele sunt esențiale pentru a detecta boala în timp util. 90% dintre pacienți ignoră primele semne ale cancerului. Deși s-ar putea să nu fie vorba despre această boală, un control medical este recomandat, dacă prezinți oricare dintre aceste simptome.

Mâncărimile

În anumite cazuri, cancerul poate provoca mâncărimi la nivelul pielii. Cu toate că acest simptom nu ar trebui ignorat, este important să știi că nu este mereu vorba despre cancer. Din punct de vedere clinic, însă, acest simptom este confirmat de mai multe studii. Spre exemplu, tumorile care se dezvoltă la nivelul pântecului pot da mâncărimi genitale, iar cancerul cerebral se poate manifesta prin mâncărimi la nivelul nărilor.

Pierderea în greutate

Pierderea rapidă în greutate poate fi un simptom al cancerului la stomac. Deși pierderea în greutate nu este vizibilă în stadiile incipiente ale bolii, aceasta este însoțită mai târziu de un dezgust inexplicabil pentru anumite alimente (carnea), anemie, obstrucții intestinale și senzația de sațietate, deși abia ai început să mănânci.

Durerile în gât

Durerile de gât persistente pot fi un simptom al cancerului la gât. Pacientul poate resimți o dificultate de respirație și înghițire, impresia că există un corp străin în gât, răgușeală, alterarea treptată a vocii și mucus însoțit de sânge și un miros neplăcut al cavității bucale, de puroi.

Tuse

Tusea persistentă poate fi un simptom al cancerului pulmonar, în special dacă nu există o altă cauză. Acest simptom poate fi însoțit de lipsa potfei de mâncare și pierdere rapidă în greutate, precum și tusea cu sânge sau dificultăți de respirație.

Schimbări în textura pielii

Acestea sunt simptome ce pot anunța prezența cancerului de piele sau a cancerului mamar. Acestea sunt asociate cu apariția unor noduli. Pacienții manifestă iritații sau pete pe piele, a căror cauză nu este cunoscută. De asemenea, dacă observi răni deschise sau unele alunițe își modifică aspectul, ar trebui să consulți cât mai repede un medic.

Probleme intestinale

Acestea sunt asociate cu cancerul de colon. Pacienții pot manifesta sânge, mucus, puroi în scaune sau probleme digestive complicate.

Urina

Schimbarea culorii urinei poate anunța cancerul renal. De multe ori, schimbarea culorii urinei poate fi însoțită de hipertensiune, sânge în urină, dureri la nivelul rinichilor și oboseală cronică.

Andrada Lăcătuș

Andrada Lacatus studiaza actoria, colaboratoare la Teatrul Maior Gheorghe Pastia si indrageste jurnalismul. Acst lucru a facut ca in anul 2020 sa se alature ca redactor echipei editoriale a Doctorului zilei

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel