Sari la conținut

Semnul ciudat care apare la buric, un indiciu pentru o persoană că are diabet

diabet
Sursă foto: arhivă doctorulzilei

Diabetul este o boală metabolică ce se carecterizează prin glicemie crescută în mod constant. Acest lucru afectează sistemul endocrin din cauza nivelului mare de zahăr în sânge provocat de producţia insuficientă de insulină, un hormon secretat de pancreas.

Cea mai comună formă de diabet este cea de tip II, non-dependent de insulină, iar simptomele apar atunci când există o deficienţă crescută de insulină. În primele faze ale bolii, acest hormon este produs în cantităţi normale, dar cu timpul nu mai ajunge în sânge.

Astfel, pancresul începe să producă şi mai multă insulină (organismul transmite semnale de alarmă când niveluri de zahăr în sânge depăşesc valorile normale) şi, lăsat netratat, nivelul de insulină scade din ce în ce mai mult, riscând inclusiv apariţia unei come diabetice.

De altfel, medicii atrag atenţia că diabetul poate provoca o serie de complicaţii grave îmbolnăvind şi alte organe ale corpului, dacă nivelul glicemiei este ridicat în mod constant. Însă, din păcate, multe persoane nu sunt diagnosticate la timp şi nu-şi dau seama că au deja boala instalată, neavând simptome evidente şi deranjante.

Cu toate acestea, există o serie de semnale de alarmă şi simptome vagi care apar în decursul timpului. Cele mai frecvente sunt setea intensă, lipsa senzaţiei de saţietate după masă, vederea înţeţoşată sau infecţiile frecvente ale pielii.

Ce semnal transmite buricul în caz de diabet?

Însă mai există un simptom mai puţin cunoscut care poate indica un nivel crescut al zahărului în sânge. Acest semnal de alarmă poate fi detectat la abdomen, în zona obbilicală, unde pot să apară infecţiile cu candida.

De aceea, medicii recomandă verificarea oricărei schimbări apărute la buric (miros neplăcut, mâncărimi, înroşire sau secreţia unei substanţe albicioase).

Potrivit unui studiu publica într-o revistă de specialitate, s-a demonstrat existenţa unei legături între nivelul ridicat al glicemiei şi infecţiile cu Candida albicans (o specie de fungi responsabilă de apariţia candidozei), mai ales daca nivelul zahărului în sânge nu este bine controlat.

În fazele avansate ale bolii, acest tip de infecţii cu candida tind să extindă şi în alte zone ale corpului şi pielii. Astfel, această ciupercă devine patogenă în momentul în care se dezvoltă necontrolat sau pătrunde în sistemul circulator şi ajunge la organele vitale.

Şi pentru că, în general, cantitățile mari de glucoză din sânge declanșează dezvoltarea acestor microorganisme, mai ales femeile se vor confrunta cu infecții fungice vaginale, infecții fungice orale sau candidoza vaginală.

Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel