Sari la conținut

Semnul din ochi care îți arată câți ani mai ai de trăit

ochi albastri
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Vrei să afli cât mai ai de trăit? Ochii tăi sunt legați de speranța ta de viață, arată un studiu publicat recent în Jurnalul Britanic de Oftalmologie. O echipă internațională de cercetători și medici oftalmologi au descoperit o legătură surprinzătoare între calitatea retinei și durata vieții.

Ochii tăi, dacă sunt obosiți și îmbătrâniți înainte de vreme, ridică un semnal de alarmă, arată studiul la care au participat 47.000 de pacienți. Retina este membrana din spatele ochilor care conține milioane de celule sensibile la lumină și diferite celule nervoase care receptează informația din mediul înconjurător.

Retina îmbătrânită, risc crescut de deces

Cu cât retina arată mai ”îmbătrânită”, cu atât crește riscul să mori în următorii zece ani. Descoperirea publicată în Jurnalul Britanic de Oftalmologie poate avea implicații profunde în cercetarea bolilor neurologice, precum Alzheimer.

”Retina ne oferă ”fereastra” unică și accesibilă prin care putem evalua evoluția proceselor patologice în cazul unor afecțiuni neuronale și vasculare, asociate cu riscul crescut de deces”, explică Dr. Mingguang He, de la Centrul pentru Cercetarea Ochiului din Australia, coautor al studiului.

Cercetătorii care au colaborat la acest studiu au analizat vederea și mai ales calitatea retinei la pacienți cu vârste cuprinse între 40 și 69 de ani, pe durata unui interval de 11 ani.

În cazul fiecărui pacient, a fost scanată retina și fundul de ochi, iar cercetătorii au comparat ”vârsta biologică a retinei” cu vârsta cronologică a pacientului. În cele mai multe cazuri au fost descoperite diferențe mari între ”vârsta” retinei și vârsta participanților la studiu. Cu cât diferențele sunt mai mari, cu atât riscul de deces prematur crește cu 50 – 60%. Iar acest procent a fost stabilit după ce au fost luați în calcul și alți factori de risc precum hipertensiunea, obezitatea sau obiceiurile nesănătoase.

”Vârsta retinei este un biomarker semnificativ pentru calitatea și pentru speranța vieții”, se arată în concluziile studiului. Rețeaua fină de vase de sânge din retină reprezintă un indicator important pentru sănătatea sistemului circulator și pentru sănătatea creierului.

Retina joacă un rol important în procesul de îmbătrânire și este sensibilă la factorii care accelerează îmbătrânirea organismului, ducând la un risc crescut de deces prematur, după cum explică specialistul austrialian Dr. He.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel