Sari la conținut

Senzația permanentă de frig poate ascunde anumite boli. Ce poți face în acest sens?

recomandări medici
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Senzația permanentă de frig poate ascunde anumite boli. Ce poți face în acest sens? Când ești tânăr, purtarea unei jachete subțiri în toiul iernii te încălzește și te simți confortabil. Dar acum, când ai îmbătrânit te trezești că dai drumul la căldură în casă și te îmbraci cu pulovere groase pentru a rămâne cald.

Ce se întâmplă? Nu vă faceți griji – nu vă imaginați lucruri. Temperatura corpului tău tinde să se răcească pe măsură ce îmbătrânești.

Senzația permanentă de frig poate ascunde anumite boli

Sensibilitatea crescută la frig este adesea doar o altă parte normală a procesului de îmbătrânire. Dar, uneori, poate semnala o problemă de sănătate mai gravă.

Alayne Markland, profesor asociat de medicină în cadrul diviziei de gerontologie, geriatrie și îngrijiri paliative de la Universitatea Alabama din Birmingham, explică de ce sunteți mai friguros odată cu înaintarea în vârsta și oferă sfaturi pentru a vă ajuta să vă păstrați căldura corporală.

1. Circulația dumneavoastră scade
Odată cu vârsta, vasele de sânge devin mai puțin flexibile și nu mai pot funcționa în mod optim.

Atunci când vasele de sânge nu pot pompa sângele în mod corespunzător, corpului tău îi va fi mai greu să rețină căldura, potrivit Providence Healthcare. Mâinile și picioarele reci, în special, pot indica faptul că o problemă de circulație.

2. Pielea ta este mai subțire
Pe măsură ce îmbătrânim, stratul nostru cel mai interior de piele – cunoscut sub numele de strat subcutanat – se subțiază, potrivit Bibliotecii Naționale de Medicină din SUA (NLM). Acest strat are grăsime, așa că, atunci când se subțiază, pierdem izolarea și căptușeala, ceea ce face mai dificilă conservarea căldurii corporale.

Cu alte cuvinte, grăsimea este ca o pătură protectoare care ne ține de cald și, cu o pătură mai subțire care să ne protejeze de frig, este mai probabil să ne simțim înfrigurați, spune Dr. Markland.

3. Rata metabolică scade
Probabil că ați auzit că metabolismul încetinește odată cu vârsta. Într-adevăr, până la vârsta de 50 de ani, rata metabolică bazală – numărul de calorii pe care corpul tău le arde în repaus – va scădea cu 30%, conform Piedmont Healthcare.

În timp ce, de obicei, asociem un metabolism încetinit cu creșterea în greutate legată de vârstă, acesta poate afecta, de asemenea, modul în care corpul dumneavoastră reglează temperatura.

Acest lucru se datorează faptului că metabolismul dumneavoastră este responsabil pentru multe procese chimice care vă mențin corpul în funcțiune, inclusiv transformarea alimentelor în energie pentru a susține lucruri precum respirația, circulația, digestia și multe alte sarcini de susținere a vieții, potrivit Harvard Health Publishing.

Atunci când rata metabolică scade, aceste procese vor fi, de asemenea, afectate, ceea ce va duce la o sensibilitate crescută la frig.

Pe măsură ce metabolismul încetinește, vasele de sânge se pot contracta mai greu pentru a conserva căldura corpului la temperaturi scăzute, conform Providence Healthcare.

Afecțiunile tiroidiene afectează rata metabolică și capacitatea de a regla temperatura corpului

4. Aveți o afecțiune medicală subiacentă
Unele probleme de sănătate sunt mai frecvente la adulții mai în vârstă și pot fi motivul pentru care trebuie să vă înveliți cu câteva pături în plus.

De exemplu, anumite afecțiuni – cum ar fi bolile de inimă, bolile renale și anemia – pot împiedica fluxul sanguin și pot reduce temperatura corpului.

În plus, afecțiunile tiroidiene, cum ar fi hipotiroidismul, afectează rata metabolică și capacitatea de a regla temperatura corpului, spune Dr. Markland.

Alte boli, cum ar fi diabetul, vă pot afecta nervii și pot duce la neuropatie, (adică senzație de frig, amorțeală sau furnicături, de obicei la nivelul mâinilor și picioarelor), conform Providence Healthcare.
5. Este un efect secundar al medicamentelor dumneavoastră
Pe măsură ce înaintăm în vârstă, este mai probabil să ne confruntăm cu anumite afecțiuni de sănătate care necesită medicație. Și, uneori, aceste medicamente sunt motivul pentru răceala din oasele tale.

Beta-blocantele și blocantele canalelor de calciu, care sunt folosite pentru a trata hipertensiunea arterială, sunt vinovați obișnuiți care pot cauza extremități reci, spune Dr. Markland.

Acest lucru se datorează faptului că aceste tipuri de medicamente pot scădea fluxul de sânge către mâini și picioare, potrivit Providence Healthcare.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel