vineri, august 6, 2021

La nivel mondial, au fost administrate 3,2 miliarde de doze de vaccin anti-COVID. Dintre acestea, 75% dintre doze au fost utilizate de 10 țări, în timp ce numai 1% din serul împotriva virusului a ajuns

în țările africane. Potrivit experților, aceasta este o inegalitate scandaloasă, întrucât fiecare persoane ar trebui să aibă acces la vaccin.

Cifrele sunt stupefiante, iar consecințele lor – atroce. În timp ce țările dezvoltate îşi reiau activitățile, alte țări mai sărace urmăresc soarta bolilor pandemiei, servicii medicale fiind supraaglomerate, ATI-urile pline și un număr mare de decese, scrie Folha Online, citat de Rador.

Pentru a fi eficientă, combaterea globală a pandemiei ar trebui să acorde prioritate regiunilor cu cea mai mare transmitere. Deoarece apare prin picături și aerosoli, virusul

găsește o cale ușoară în medii colective și foarte aglomerate, inclusiv în porturi, pe aeroporturi și pe şosele. Țările cu infrastructură bună în domeniul locuințelor și al transporturilor nu sunt principalii poli pentru răspândirea virusului.

Cum ar trebui administrat serul împotriva virusului, la nivel mondial?

Nici nu are rost să acorzi prioritate protecției unei populații restrânse atunci când, în lumea globalizată, este posibil ca o persoană să meargă dintr-un loc al planetei în altul în mai puțin de o zi. O persoană infectată în India sau în Anglia poate duce cu sine un virus în

restul lumii într-un răstimp foarte scurt.

Este necesar să îi protejăm pe toți pentru garanta controlul eficient.

Toate acestea devin și mai complicate odată cu apariția variantelor, fapt puțin cunoscut până atunci pentru virusurile cu material genetic relativ lung, format din ARN, cum este cazul noului coronavirus. Până acum, se credea că mutațiile capabile să-i mărească transmisibilitatea erau mai aproape de o aluzie teoretică. Pandemia de COVID-19 a arătat că acesta este un fapt.

Unul dintre factorii responsabili de apariția variantelor este numărul mare de persoane care se infectează,

încă fără un răspuns imun împotriva noului coronavirus. Vaccinarea în masă poate împiedica răspândirea și, în consecință, șansele apariției de noi variante. Cu alte cuvinte, folosirea strategiilor de acces global la vaccinuri i-ar avantaja pe toţi.

Țările dezvoltate și marea industrie farmaceutică trebuie, de asemenea, să ofere un răspuns mai larg și mai puternic. Dacă nu din motive de îngrijorare cu privire la inegalitate, atunci să fie pentru o strategie mai largă de acces la vaccinuri pentru a combate pandemiile.

Inegalitatea uriașă privind accesul la doze trebuie corectată, scrie

Esper Kallás, medic infecţionist, profesor titular la departamentul de boli infecțioase și parazitare al Facultăţii de Medicină al Universităţii de la São Paulo și cercetător la aceeași universitate.

 

Ultimele stiri

Parteneri