Sari la conținut

Tot ceea ce trebuie să știi despre varianta Delta. Informații oficiale CNCAV

Varianta Delta este cea mai riscantă tulpină a virusului SARS-CoV-2. Aceasta face parte din mutațiile îngrijorătoare monitorizate în prezent de Organizația Mondială a Sănătății. Iată care sunt caracteristicile și ce trebuie să știi despre ea.

Tulpina indiană, numită și varianta Delta, reprezintă un risc major, la nivel mondial. Aceasta este cu aproximativ 60% mai contagioasă decât varianta Alpha, care la rândul ei are o contagiozitate cu 50% mai mare față de varianta originală.

Experții în sănătate susțin că, în prezent, varianta Delta este cea mai periculoasă din punct de vedere epidemiologic, având capacitatea de a se transmite foarte repede.

Vaccinurile anti-COVID sunt eficiente împotriva tulpinii, însă este necesară schema completă de vaccinare. Cu alte cuvinte, administrarea ambelor doze de vaccin (pentru serurile care se administrează în această formulă) este esențială pentru a obține o protecție optimă.

Ce trebuie să știi despre varianta Delta?

Comitetul Național de Coordonare a Activităților de Vaccinare împotriva Covid-19 (CNCAV) a transmis o informare cu privire la caracteristicile tulpinii Delta a virusului SARS-CoV-2.

Potrivit CNCAV, varianta B1617.2 (Delta) sau tulpina indiană este considerată cea mai adaptată dintre cele patru variante virale de îngrijorare, cu un grad ridicat de contagiozitate, de două ori mai mare față de tulpina inițială și cu aproximativ 60% mai mare decât tulpina Alpha, cunoscută ca varianta britanică.

Varianta Delta are potențialul de a deveni tulpină majoritară la nivel global, nu doar în anumite țări, fiind responsabilă de un număr mare de infecții, predominant la persoanele nevaccinate.

Vaccinurile actuale administrate în schemă completă își mențin eficiența față de infecția cu acest tip de tulpină, sens în care vaccinul produs de compania Pfizer/ BioNTech asigură o protecție de spitalizare de 96%, iar AstraZeneca/Vaxzevria asigură o protecție de 92%.

Vacinarea cu schemă completă oferă protecție față de boala COVID-19, scade riscul de internare, riscul de complicații și de deces.

În România, au fost confirmate, până la acest moment, 57 de cazuri de infecție cu tulpina Delta, în 9 județe din țară, cele mai multe fiind înregistrate în Ilfov, Argeș și municipiul București. Un prim deces cauzat de tulpina Delta a fost declarat la o persoană de 72 de ani, din muncipiul Pitești, nevaccinată.

La o parte dintre infecțiile cu tulpina Delta nu s-au identificat origini din import, ci au fost dobândite pe teritoriul național, ceea ce denotă posibilitatea transmiterii comunitare.

  • Varianta Delta este mai transmisibilă decât celelalte variante;
  • Atât într-o țară cu acoperire vaccinală mai crescută (UK), cât și într-o țară cu acoperire vaccinală mai scăzută (India), varianta Delta a devenit rapid predominantă;
  • Vaccinurile își mențin o eficiență crescută în prevenirea bolii simptomatice și a spitalizării, dacă se administrează schema completă;
  • Este absolut necesară creșterea acoperirii vaccinale pentru limitarea transmiterii și reducerea efectelor variantei Delta.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel