Sari la conținut

Serviciile medicale acordate în centrele de evaluare ambulatorie vor fi decondate de CNAS. Bolnavii se pot prezenta fără bilet de trimitere

Pentru a limita acumularea presiunii asupra sistemului medical, autoritățile au dezvoltat o serie de centre de evaluare ambulatorie pentru pacienții COVID cu forme ușoare.

Tratamentele acordate în aceste centre vor fi decondate de casele de asigurări de sănătate. Ministerul Sănătății, înpreună cu CNAS, au stabilit astăzi modul de contractare pentru a acoperi costurile.

Serviciile medicale oferite de centrele de evaluare ambulatorie, decontate de CNAS

Bolnavii infectați cu virusul SARS-COV-2 se vor putea prezenta în centrele de evaluare fără bilet de trimitere. Aceștia vor face dovada infecției printr-un test antigen rapid sau test Real Time PCR și în urma evaluării stării de sănătate vor primi tratament antiviral gratuit în regim de spitalizare de zi, indiferent dacă sunt asiguraţi sau neasiguraţi, comunică RRA.

De asemenea, în ședința de guvern a fost aprobat documentul care permite operaționalizarea centrelor de evaluare ambulatorie după ce se vor încheia contractele cu casele de asigurări de sănătate.

Noi prevederi de evaluare și pentru pacienții non-COVID

Același act aduce prevederi noi și pentru pacienții non COVID-19. Pentru asigurarea unui acces cât mai rapid al persoanelor asigurate la investigații medicale paraclinice efectuate în regim ambulatoriu, adică analizele de laborator și de imagistică s-a stabilit un termen de maxim cinci zile lucrătoare de la solicitare pentru realizarea investigației necesare monitorizării pacienților diagnosticați cu boli oncologice, diabet, afecţiuni rare, boli cardiovasculare, boli cerebrovasculare, boli neurologice, precum și a celor diagnosticați cu COVID-19 după externarea din spital sau după încetarea perioadei de izolare.

Tot astăzi guvernul a aprobat înființarea a 230 de centre de diagnostic și tratament pentru infarct miocardic și accidente vasculare. Premierul Nicolae Ciucă a subliniat că pe lângă creșterea capacității de a trata infecțiile cu COVID-19, sistemul medical trebuie să se concentreze și pe tratarea pacienților care suferă de alte afecțiuni.

Andrada Lăcătuș

Andrada Lacatus studiaza actoria, colaboratoare la Teatrul Maior Gheorghe Pastia si indrageste jurnalismul. Acst lucru a facut ca in anul 2020 sa se alature ca redactor echipei editoriale a Doctorului zilei

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel