Sari la conținut

Sfânta Parascheva și misterul coroanei care împodobeşte moaştele

Sfânta Parascheva
Sursă foto: arhiva doctorulzilei.ro
SFANTA PARASCHEVA

În fiecare an, la 14 octombrie, Biserica Or­todoxă de pretutindeni prăznuiește pe Cuvioasa Maică Parascheva. Sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva, mai este supranumită în credința popular drept „Vinerea Mare de Toamna” sau „Vinerea celor 12 vineri”. Cu această ocazie, în ziua de vineri, credincioșii sunt chemați să facă rugăciuni și să respecte tradițiile și superstițiile praznicului.

Sfânta Parascheva și misterul coroanei de aur care împodobeşte moaştele Preacuvioasei

Zeci de credincioși se închină astăzi și cei care au posibilitate se duc la racla cu sfintele moaște de la Iași.

În chip deo­sebit, ea este cinstită în Moldova, întrucât de mai bine de 350 de ani moaștele ei se găsesc la Iași, fiind izvor de bine­cu­vân­ta­re și însă­nă­to­șire duhovnicească și trupească pentru toți cei care o cheamă în rugăciune să fie mijlo­ci­toa­re către Preamilostivul Dum­ne­zeu, notează site-ul Doxologia.ro.

Cea mai rară și prețioasă piese de orfevrerie din biserica ortodoxă

Puțini dintre pelerinii veniți la Iaşi să se închine la racla cu moaştele făcătoare de minuni ale Sfintei Parascheva știu că au în faţa ochilor una dintre cele mai rare și prețioase piese de orfevrerie din biserica ortodoxă.

Coroana care împodobeştele moaştele Sfintei Cuvioase cântăreşte aproape 2 kilograme de aur masiv de 18 carate şi este acoperită cu pietre prețioase.

 Coroana actuală este cea de-a treia piesă de bijuterie de acest fel și a fost creată în 2007

Ce s-a întâmplat cu primele două coroane care au împodobit moaştele Preacuvioasei

Prima coroană care a fost așezată pe capul Sfintei a fost contemporană cu racla realizată în anul 1891. Confecționată din argint și îmbogățită cu pietre prețioase, coroana se păstrează astăzi în patrimoniul Moldovei și al Bucovinei.

Se pare că desenul de pe coroană a fost creat chiar de Mitropolitul Moldovei de la acea vreme Preafințitul Iosif Naniescu, cel care a comandat și executarea raclei, potrivit sursei citate.

După aproape un secol, o credincioasă din Piatra Neamț a dorit să dăruiască Cuvioasei o a doua coroană drept mulţumire pentru minunile pe care sfânta le-a făcut pentru ea. Aceasta a fost turnată din aur masiv.

Sfânta Parascheva și misterul coroanei care împodobeşte moaştele

Însă, pentru că era prea subţire, iar prinderile erau foarte rigide, coroana s-a fisurat în mai multe locuri. La deteriorarea coroanei au contribuit şi manevrele executate asupra ei în timpul schimbării veşmintelor Cuvioasei. Ca şi prima coroană, şi aceasta se păstrează în patrimoniul Mitropoliei.

Cea de-a treia coroană a Sfintei, turnată în aur masiv de 18 carate și bătută cu pietre prețioase
Cea de-a treia coroană a fost creată la dorința Marianei Boda din București și realizată cu finanțarea acesteia și a familiei sale, drept mulțumire pentru minunile înfăptuite de Cuvioasa Parascheva.

Coroana a fost confecţionată în atelierele Monetăriei Statului, în 2007, după tiparul celei vechi din anul 1891, iar pentru a fi terminată la timp, părintele Dosoftei și directorul Monetăriei, Vasile Vasile, au asigurat transportul la București al primei coroane din argint pentru a servi drept model.

Cea de-a treia coroană a Precuvioasei Sfinte Parascheva, care împodobește acum moaștele aflate în racla de la Iași, cântărește 1,7 kilograme și este turnată în aur masiv de 18 carate și bătută cu pietre prețioase.

Turnarea și finisarea coroanei au fost făcute de două ori, prima variantă fiind retopită și refăcută după specificaţiile primite de la donatoare, fiindcă exista riscul ca și aceasta să se fisureze, în primă fază ea fiind mai puţin flexibilă.

Ce se află în racla care adăpostește sfintele moaşte?

În racla care adăposteşte sfintele moaşte se află şi două pernuţe. Una este așezată sub capul Cuvioasei și cealaltă la picioarele acesteia. Pernuțele, care sunt brodate fie cu sfinți importanți din anul bisericesc, fie cu icoana Sfintei Parascheva, sunt primite tot de la credincioși.

Sfânta Vineri, așa cum este supranumită, oferă ajutor tuturor celor care se roagă la ea, îngrijindu-se de mame, bolnavi, sărcai, bătrâni și copii. Atunci când cineva era bolnav, credincioșii scriau rugăciuni pentru Sfânta Parascheva și o purtau la gât ca pe un colier până la însănătoșire.

Rugăciuni pentru Sfânta Parascheva: Noi suntem păcătoși, ne­treb­nici și plini de răutate

Rugăciune către Sfânta Cuvioasă Parascheva, care trebuie rostită pe 14 octombrie 2022

„Doamne, Dumnezeul nostru, Tu, Cel ce ai zis și s-a făcut toată făptura, nu întoarce fața Ta de la noi păcătoșii, ca să nu vină asupră-ne mânia cea groaznică și înfri­co­șă­toare a durerilor, care este rodul păcatelor noastre, ce în toată ziua, nenumărate, cu ne­so­co­tință le săvârșim.

Tu ești izvorul vieții și al milostivirii

Noi suntem păcătoși, ne­treb­nici și plini de răutate; iar Tu ești izvorul vieții și al milostivirii. Nu ne lăsa, Doamne! Nu trece rugăciunea noastră, a păcătoșilor, nici ne răsplăti nouă după nelegiuirile noastre, ci pentru că nu suntem vrednici a câștiga mi­los­tivirea prin sârguința cea de toate zilele, dă­ruiește-ne-o Tu ca un îndurat mult-Milostiv.

Doamne, pentru rugăciunile Cuvioasei Maicii noastre Parascheva, dăruiește-ne nouă sănătate și viață ferită de toată răutatea și ne întărește cu Duhul Tău cel stăpânitor, ca din adâncul inimilor, cu bucurie să slăvim prea­sfânt numele Tău în veci. Amin!”.

Rugăciune pentru ajutor

„Sfântă Cuvioasă Parascheva, în genunchi vin la tine, ca în genunchi să te rogi Părintelui Ceresc pentru iertarea păcatelor mele, săvârșite cu fapta sau cu gândul, cu știința sau cu neștiința mea, căci vin cu sufletul întinat și te rog: ajută-mă!

Doamne, pentru rugăciunile Sfintei Cuvioase Parascheva, șterge din mine orice gând afară de Tine, Doamne, căci Ție nici un lucru nu-ți este greu a-l împlini. Amin!”.

Urăriți materialul video de mai jos pentru a afla povestea Sfintei Parascheva:

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel