Sari la conținut

„Sfârșitul rasei umane”: Previziunea dramatică a lui Stephen Hawking care se adeverește deja

sursa: romania tv

Stephen Hawking a fost unul dintre cei mai influenți oameni de știință din lume. Teoriile, cercetările și viziunea sa asupra universului au făcut ca popularitatea sa să explodeze.

Cu toate acestea, astrofizicianul, care a murit în martie 2018, după ce a suferit de scleroză laterală amiotrofică (SLA) în cea mai mare parte a vieții sale, a prezis că „sfârșitul rasei umane” este mai aproape ca niciodată.

Motivele sunt legate, în principal, de apariția unei inteligențe artificiale (AI) cu drepturi depline, care se va reproiecta „într-un ritm din ce în ce mai rapid”.

Înainte de apariția lui ChatGPT, cosmologul, vorbind pentru BBC, a făcut o predicție terifiantă potrivit căreia oamenii „sunt limitați de evoluția biologică lentă” și, ca urmare, „nu ar fi capabili să concureze și ar fi înlocuiți”.

Predicție: Ce a spus Stephen Hawking despre inteligența artificială?

„Dezvoltarea unei inteligențe artificiale depline ar putea însemna sfârșitul rasei umane”, a confirmat Hawking într-un interviu din 2014. În ciuda distanței temporale, omul de știință chiar și-a exprimat îngrijorarea cu privire la avansarea tehnologiei.

„Mă tem că aceasta ar putea înlocui complet oamenii”, a declarat el într-un interviu acordat revistei Wired. Astrofizicianul, care a prezis sfârșitul Pământului, a avertizat, de asemenea, că ne vom confrunta cu „o explozie a inteligenței”.

El a avertizat împotriva „respingerii noțiunii de mașini extrem de inteligente ca fiind un simplu science-fiction”. Din punctul său de vedere, o astfel de acțiune „ar fi o greșeală și, potențial, cea mai gravă greșeală din toate timpurile”.

Mai mult, în cartea sa „Scurte răspunsuri la marile întrebări”, a precizat că, din cauza creșterii tehnologiei, am putea deveni „proști ca piatra” dacă neglijăm creșterea mașinilor.

Care sunt locurile de muncă cele mai afectate de Inteligența Artificială?

Potrivit OpenAI, compania care a fondat ChatGPT, există 10 tipuri de locuri de muncă care vor fi amenințate de creșterea inteligenței artificiale.

Potrivit raportului publicat de companie, cel puțin 80% dintre locurile de muncă vor suferi dezavantaje în viitor. În plus, cei mai mulți profesioniști vor avea o prezență puternică a instrumentelor tehnologice în joburile lor obișnuite.

Lista locurilor de muncă care vor fi afectate de inteligența artificială, potrivit OpenAI, este următoarea:

  • Traducători
  • Matematicieni
  • Manageri, contabili și auditori
  • Analiști financiari
  • Analiști de știri, reporteri și jurnaliști
  • Analiști demoscopici
  • Secretari juridici și asistenți administrativi
  • Designeri de interfețe utilizator și de internet
  • Relații publice
  • Inginerii blockchain

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel