Sari la conținut

Sfat pentru o bună funcționare cerebrală. Neurochirurgul Vlad Ciurea: „Cel mai bun lucru este să…”

tumorile cerebrale
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
COVID poate duce la leziuni ale creierului

Sfat pentru o bună funcționare cerebrală. Neurochirurgul Vlad Ciurea: „Cel mai bun lucru este să…”.

Celebrul neurochirug ne oferă o serie de sfaturi pentru o bună odihnă a creierului. În contextul acestei crize sanitare, cu măsuri de prevenție care ne împiedică să ne comportăm firesc, sfaturile sale sunt cu atât mai importante.

Tulburările de memorie, dezorientarea, problemele de echilibru sau lipsa coordonării sunt toate efecte ale unei rutine zilnice repetitive și limitate între patru pereți. Tocmai de aceea, sfatul lui Vlad Ciurea este să ieșim din casă, să socializăm.

Sfat pentru o bună funcționare cerebrală. Neurochirurgul Vlad Ciurea: „Cel mai bun lucru este să…”

„Și calculatorul obosește. Prin urmare, și creierul nostru. Iată de ce s-a inventat „weekend-ul”, adică sfârșitul de săptămână. De cum a început weekend-ul, hai să ne ocupăm de noi! Asta nu înseamnă că trebuie să mergem neapărat în restaurante, să stăm cu paharul în față sau să pierdem nopțile! Nu.
Cel mai bun lucru este să ieșim din oraș. Să stăm în aer liber, să ne relaxăm. Dacă nu se poate, atunci să stăm cu familia, cu copiii, cu prietenii. Să avem discuții constructive. Să citim o carte. Putem face multe lucruri. Dar cel mai important este să ieșim din cotidian. Din rutină. În acest fel, creierul nostru se odihnește.
Am spus-o mereu: creierul este ca un centru de comandă. Dacă funcționează bine creierul, tot organismul funcționează. Sănătate!”, este îndemnul neurochirurgul Alexandru Vlad Ciurea.

Prof. dr. Vlad Ciurea: Omul este un produs social, trebuie să vorbească, să comunice

Neurochirurgul Alexandru Vlad Ciurea este de părere că, oamenii, în special cei vârstnici, trebuie să iasă afară din casă și să socializeze, pentru a stimula creierul și imunitatea. Acesta declara, la un moment dat, pentru Digi24, că trebuie să ne cultivăm și să ne păstrăm gândurile pozitive.

„Conexiunile în sistemul nervos nu se mai fac corect, pentru că această izolare nu a dus la ceva bun. Între patru pereți, uitându-ne eventual la TV sau discutând aceleași lucruri în familie nu am făcut decât să ne tâmpim luni și luni de zile. Trebuie să ieșim afară! Omul este un produs social, trebuie să vorbească, să comunice, trebuie să colaborăm, să socializăm între noi.

Este nevoie să schimbăm rutina. În acest moment ne-am izbit de ceva nou și în această situație nouă în care ne aflăm trebuie să ne adaptăm. Persoanele în vârstă, nu-i lăsați în casă. Scoateți-i măcar pe o bancă, în parc, să socializeze, să vorbească, să joace șah, să facă cuvinte încrucișate. Toate lucrurile acestea dezvoltă cerebral o grămadă de activități.

Foarte multă lume, am constatat în ultimul timp, vin în familie și spun că parcă uită, nu mai știe, pune cheile în frigider. Această adunare face foarte bine pentru toată lumea. Schimbul de idei, vederea. Faptul că unul are o cravată mai frumoasă, o îmbrăcăminte mai superbă, o coafură. Asta face foarte bine, nu este invidie, nu este gelozie, este o gândire pozitivă. Aici urmează și al doilea element, descărcarea endocrină, și al treilea element, imunitatea.

Gândurile pozitive – așa trebuie să fim. Dacă suntem încruntați, supărați, atunci nu obții nimic, nici interlocutorii tăi, nici cei de la servici, nici cei de acasă, în continuu. Asta nu duce la nimic bun. Scade și imunitatea și te face vulnerabil la COVID. Una dintre mijloacele de luptă împotriva COVID-ului este imunitatea. Deci gândurile bune, starea noastră de sănătate, de prospețime, activitatea fizică și gândirea pozitivă”, a explicat profesorul de neurochirurgie”, a mai spus Vlad Ciurea.

 

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel