Sari la conținut

Sfatul psihologului. Pentru tine, Moș Crăciun este vesel sau trist?

Yolanda Crețescu, psiholog clinician, spune că Sărbătorile de iarnă aduc cu sine timp liber pe care îl putem petrece în familie sau cu prietenii, Crăciunul fi ind o sărbătoare a dăruirii, a bucuriei și a fericirii. Cu toate acestea, se întâmplă ca unele persoane să resimtă în mod negativ tot ceea ce se întâmplă în jurul lor în această perioadăși să fi e nevoie de o reechilibrare pe toate planurile vieții pentru a ieși din această stare

Elena Oceanu

Scurtarea zilei, lipsa soarelui, oboseala acumulată la locul de muncă de-a lungul anului, toate acestea pot determina un început al stării de tristețe accentuată ce poate degenera într-o depresie. Acesta este momentul când ne simțim lipsiți de energie, obosiți, avem o lipsă de interes față de ce se întâmplă în jurul nostru, dorim să ne izolăm și avem gânduri recurent negative, explică Psihologul clinician Yolanda Crețescu.

Cum ajungem la depresie

De aceea, este foarte important să conștientizăm nevoile fundamentale pe care le avem pentru a menține un echilibru pe cele patru arii ale veții: aria sinelui, aria socială, aria profesională și aria familială. Dacă toate aceste arii sunt în armonie și, de-a lungul timpului, am reușit să păstrăm acest echilibru, vom reuși să avem și sărbători liniștite, fericite, bucuroase, cu oameni dragi acasă și un Moș Crăciun vesel. De obicei, dezechilibrele apar atunci când avem o disfuncționalitate pe una dintre ariile vieții și o compensăm cu acea arie în care avem cele mai multe resurse. Altfel, orice dezechilibru ne duce la o nevroză, la a trăi cu anxietate, cu tristețe și insatisfacție.

– Doctorul zilei: Cine este mai predispus la depresie, de Sărbători?

– Psiholog Yolanda Crețescu: Există o serie de tipologii care sunt mai predispuse la depresie în perioada sărbătorilor de iarnă:

– Persoanele axate foarte mult pe muncă. Dacă rolul nostru principal se află în aria profesională, iar prietenii și familia ocupă un loc secundar, atunci, în perioada sărbătorilor de iarnă, când luăm concediu, vom intra într-o criza de identificare deoarece ieșim din rolul de director, manager, angajat și atunci nu ne mai gă- sim locul.

– Persoanele singure. De obicei, acestea sunt persoanele care muncesc foarte mult, care au trecut printr-o despărțire sau un divorț sau care au pierdut pe cineva drag. Sărbătorile de iarnă înseamnă aerul bucuriei și al împărtășirii, iar aceștia traversează o perioadă de singurătate, neîmplinire, eșec sau inadecvare socială, drept pentru care susțin că nu se mai pot bucura de tot ceea ce se întâmplă în jurul lor. Ca soluție, există acea reconectare socială, cu mai mulți oameni care sunt singuri, dar care își petrec timpul în grup. De asemenea, este important să învățăm să ne simțim bine cu noi înșine. Asta înseamnă că, în ciuda faptului că suntem singuri, putem să ne împodobim bradul și să ne umplem casa de culoare, bucurându-ne de aceste momente frumoase.

– Persoanele vulnerabile. Sunt acele persoane care au avut în trecut depresie, care s-au tratat și s-au vindecat, dar la care pericolul de recidivă este foarte mare de sărbători deoarece își conștientizează nefericirea. Dar să nu uităm că noi suntem cei care alegem dacă trăim un moment fericit sau nefericit. Uneori, credem că fericirea sau nefericirea vin dintr-o singură direcție, ceea ce nu este deloc adevărat. Este bine să căutăm fericirea în toate ariile vieții și să o fructificăm.

– Cum ne dăm seama că cineva este depresiv?

– În perioada sărbătorilor de iarnă, privim depresia ca pe o emoție a renunțării și a retragerii în sine. Tristețea și lipsa de interacțiune cu cei din jur sunt semne ale acestei stări. Sentimentul de izolare devine mai puternic decât bucuria sărbătorilor. Pentru astfel de persoane, Crăciunul poate deveni chiar dureros. Îi deranjează bucuria copiilor, veselia colindătorilor, buna dispoziție a celor din jur, iar luminițele, magazinele și bradul sunt doar obiecte fără de care ar fi mult mai bine. De asemenea, aceste persoane pot experimenta și tulburări de somn din cauza gândurilor recurent negative. Există statistici care demonstrează faptul că, în perioada sărbătorilor, crește considerabil vânzarea și administrarea de somnifere. La fel se întâmplă și în cazul alcoolului, care este un antidepresiv toxic. Oamenii care se simt foarte singuri, în izolarea lor, aleg consumul de alcool.

„Bucuria e cel mai eficient medicament contra depresiei”

– Doctorul zilei: Cum prevenim această stare?

– Psiholog Yolanda Crețescu: Crăciunul este sărbătoarea când ar trebui, în primul rând, să-ți dăruiești ție timp, atenție, iubire. Apoi, este perioada în care poți dărui celor din jurul tău. Acest lucru îți dă sentimentul că ai împărtășit și că ai făcut un lucru bun. Oricât de trist sau deprimat ai fi, poți să găsești în tine capacitatea de a ajuta pe cineva care are mai mare nevoie decât tine, de a te bucura alături de celălalt mai mult decât a te retrage cu tine. Este important să știi că înainte de a te hrăni pe tine cu nefericirea ta, doar dacă te uiți pe geam vei vedea că poziția ta nu este întotdeauna cea mai nefericită. Vor fi întotdeauna oameni mai singuri decât tine, mai bolnavi sau mai săraci. Acesta este un moment de bilanț realist în care trebuie să realizezi ce ai și să fii mulțumit pentru asta. Trebuie să privim atent în viața noastră și să conștientizăm lucrurile bune care ne înconjoară. De asemenea, este foarte important să ne păstrăm ritualurile de Crăciun. Ca să putem să trăim armonios toată această perioadă, trebuie să ieșim și să ne bucurăm de tot ceea ce ne oferă sărbătorile de iarnă: zăpadă, colindele, luminițele. Pentru că nu suntem niciodată singuri, ci doar însingurați.

Caută, în jurul tău, motive să te bucuri

– Dacă depresia s-a instalat deja, cum reușim să o depășim?

– Este foarte important să facem un efort și să ne bucurăm. Bucuria este cel mai eficient medicament împotriva depresiei. Și întotdeauna vom găsi în jurul nostru motive și elemente care să ne bucure. Este important să ne detașăm de tot ceea ce este trist sau rău, să avem un moment de introspecție și să ne dăm seama de ce avem, de ce ne trebuie și să facem o listă de dorințe pentru Crăciun, indiferent că suntem copii sau oameni mari. Vom realiza că nu doar lucrurile materiale ne aduc bucurie, ci și cele spirituale, pentru suflet. Situația financiară dificilă sau precară uneori face ca sărbătorile de iarnă să ne ducă într-o depresie din cauza faptului că nu avem ceea ce ne dorim sau ceea ce să dăruim. Însă bucuria de a fi și de a face sărbătorile împreună, nu costă bani. De aceea, această bucurie este cadoul cel mai important și imposibil de cumpărat. Așadar, să nu uităm că de noi depinde dacă Moș Crăciun va veni și ne va bucura sau dacă va veni și nu îl vom primi.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: