luni, noiembrie 23, 2020
Tănasă Sabina

Intimitatea emoțională este o componentă cheie pentru o căsătorie sănătoasă. Când lipsește intimitatea emoțională, o căsătorie poate suferi. Menținerea intimității emoționale necesită muncă și atenție. Refacerea intimității emoționale după ce se pierde poate fi mult mai dură decât munca din greu pentru a o păstra pe parcurs.

Ce este intimitatea emoțională?

Intimitatea emoțională este, în general, definită ca o apropiere în care ambii parteneri se simt în siguranță și iubiți și în care abundă încrederea și comunicarea, speranțe, vise și frici și înțelegerea lor la un nivel profund.

Ce este o lipsă de intimitate emoțională?

Adesea, cuplurile nu recunosc semnele atunci când le lipsește intimitatea emoțională. De exemplu, un soț poate fi orbit atunci când anunță că vrea să părăsească căsătoria. Privind mai atent în urmă, de-a lungul anilor de căsătorie, ambii parteneri își pot aminti vremuri când a existat o distanță emoțională între ei.

Uneori, cuplurile nu dezvoltă intimitatea emoțională în primul rând sau o pierd după un timp. În mod ideal, ambii parteneri vor lucra la menținerea și construirea intimității. Este important să vă recunoașteți rolul în construirea intimității emoționale și în disponibilitatea emoțională.

Cum să îți îmbunătățești intimitatea emoțională

Dacă căsătoria ta pare lipsită de intimitate emoțională, există o serie de lucruri pe care tu și partenerul tău le puteți face pentru a întări și aprofunda intimitatea emoțională.

Eliminați electronicile

Intimitatea emoțională profundă și semnificativă într-o relație depinde de calitatea interacțiunii umane. Trimiterea de mesaje text și e-mailurile sunt modalități importante de a discuta aspecte practice și de a rămâne în contact atunci când sunteți departe unul de celălalt.

Vă recomandăm să opriți computerul, televizorul, consola de jocuri video, telefonul mobil și tableta atunci când sunteți împreună. Petreceți timp vorbind, împărtășind și priviți-vă unul pe celălalt.

Un joc pe care îl folosesc multe cupluri de succes constă în punerea telefoanelor mobile într-un coșuleț atunci când vin acasă, pentru a putea petrece timp cu partenerul.

Fii disponibil emoțional

După ani de zile, cuplurile ajung să se cunoscă și să știe ce anume îi rănește pe partenerii lor. Evită să faci acele lucruri, ajutați-vă reciproc, iubiți-vă și aprecieați-vă. Când există aceste elemente într-o relație, atunci intimitatea emoțională își găsește locul.

Din păcate, mulți oameni au experimentat ostilitate de la cei în care au avut încredere, s-au simțit neiubiți sau au deprins obiceiuri proaste în relație. Dacă ai obiceiul de a-i marginaliza sau de a-i ataca emoțional pe cei apropiați, aceste obiceiuri vor sabota intimitatea, creând un zid în căsătoria ta.

Petreceți mai mult timp împreună

Petrecerea timpului în cuplu, poate fi o adevărată provocare mai ales atunci când aveți și copii. Dar nu vă neglijați! Încercați măcar în weekend să vă stabiliți o oră în care să vă beți cafeaua  împreună, să vă relaxați și să purtați o conversație plăcută.

Parteneri