luni, octombrie 26, 2020

România, o țară al cărui sistem sanitar trage să moară, va găzdui, între 4 și 7 aprilie, reuniunea anuală a cercetătorilor care se ocupă de un domeniu desprins parcă din filmele science fiction: neurorestauratologia.
Prof. univ. dr. Dafin Mureşanu, preşedintele Societăţii pentru Studiul Neuroprotecţiei şi Neuroplasticităţii (SSNN), dezvăluie minunile care se ascund în spatele acestei ramuri a medicinei, dar și modul în care evenimentul ar putea repoziționa România pe harta cercetării mondiale.
Cu ce se ocupă, mai exact, neurorestauratologia?
Este o altă ramură a neuroştiinţelor, ce studiază efectele implanturilor cu celule (ce pot fi sau nu ale subiectului), cu intenția de a ameliora sau înlătura deficite neurologice complexe.
Care este scopul confe­rinței?
Geografic, e vorba de cercetători din SUA, China, India, Europa, dar şi zone emergente din America de Sud (Argentina) sau Orientul Mijlociu. Programul va fi oarecum dominat de noile rezultate și opinii ale grupurilor de cercetare în restauratologie. Vom avea însă şi secţiuni clinice, în care vor fi prezentate rezultatele existente, menite să mai clarifice câteva din necunoscutele utilizării acestei resurse terapeutice. Vom acorda un spațiu și reconstruirii organului din surse biologice proprii. Sper ca această conferinţă să fie o platformă potenţială pentru colaborările viitoare.
Numiți câțiva dintre invitații de marcă ai evenimentului.
Aș menționa grupul profesorului Raymund Horch, din Erlangen, cu preocupări avansate în ingineria tisulară. Grupul profesorului Hongyun Huang, printre primii din lume care au comunicat rezultate clinice în terapii cu celule stem la bolnavi cu patologie neurologică. Avem apoi grupurile mari din SUA-Milan Dimitrijevic, un pionier al domeniului, Michael Chopp, William Slikker.
Statutul de gazdă a conferinței va aduce României și un capital de imagine?
Așteptările mele țin de contextul cercetării in­ter­naționale. Este important ca România să se deschidă mai mult către această cercetare de vârf, să fie un bun partener pentru marile grupuri de cercetare. Cred că ţara noastră are un potenţial ridicat, dar ceea ce ne lipseşte, şi am putut constata adesea, este comunicarea.
Puteți să dați un exemplu?
De multe ori, grupuri din cadrul aceleiaşi universităţi, nu își cunosc reciproc preocupările. Ne plângem că nu avem resurse, dar există centre cu dotări foarte bune în domenii ca fizica avansată, chimia, biochimia, biologia.
Să vorbim și despre sănătatea creierului. Ce pot face oamenii  pentru a-și păstra cât mai mult intacte capacitățile mintale?
Sistemul nervos este într-o trans­formare per­manentă, de­terminată atât de nevoia de învățare și adaptare, cât și de vindecarea unor leziuni. Oamenii ar trebui să se alimenteze echilibrat, să comunice între ei cât mai mult și pozitiv, să mențină o activitate cognitivă timp îndelungat (în special cititul) și să desfășoare activitate fizică moderată.
Ce ne face vulnerabili în fața unor boli precum Parkinson, scleroză multipla sau demență?
Nivelul provocărilor pe care sistemul nervos le suportă crește exponențial: diversitatea radiațiilor la care suntem expuși, elemente legate de poluare, utilizarea drogurilor, abuzul de medicamente, suprautilizarea computerului, creșterea continuă a stresului etc. Am putea preveni aceste boli printr-un sistem de sănătate bine finanțat și organizat. Există însă o diferență uriașă între țările civilizate și Romania, în acest sens.

Citește și:

Moleculele-minune care salvează creierul
Profesorul Dafin Mureșanu a explicat în ce constă  puterea moleculelor multimodale, capabile să stimuleze și neuroregenerarea: „În momentul în care, la nivelul sistemului nervos central, se produce o leziune, prima secvență este  neuroprotecția. Tratamentele clasice, cu molecule chimice de sinteză, au dezamăgit. Speranța vine de la molecule multimodale cu bună tolerabilitate și putine efecte adverse. Se cercetează cum pot fi ele menținute viabile în medii ostile biologic. Celulele stem izolate din cordonul ombilical au valoare de speranță pentru viitor. Mai rămân multe etape de străbătut”.

Citește și:

CV

Prof. dr. Dafin Mureșanu
^ S-a născut pe 14.03.1962
în comuna Prundul Bârgăului, județul Bistrița-Năsăud
^ Absolvent a Școlii de Management a Sistemelor de Sănătate la Universitatea Danubiana,Krems, Austria
^ Doctor în medicină din 2000
^ Din 1998 este medic primar neurolog la Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca
^ Este membru în 12 societăți științifice internaționale
și 7 naționale

Parteneri--