Sari la conținut

Remediul natural considerat o adevărată minune pentru regenerarea ficatului gras. Ingredientul principal costă doar 6 lei/kg

alimentatia pentru ficat sanatos
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
alimente benefice pentru ficat

Ficatul reprezinta cel mai solid organ din corpul uman. In medie, acesta cantareste pana la 1.4 kilograme la persoanele adulte si este aproape de marimea unei mingi de fotbal.

Acest organ se ocupa cu functiile metabolice, cu functiile de detoxifiere si cu functiile sistemului imunitar. In alta ordine de idei, o persoana cu un ficat nefunctional, nu poate supravietui.

Ficatul ajuta la reglarea nivelurilor chimice din sange si la producerea bilei. Prin intermediul bilei, ficatul reuseste sa indeparteze deseurile acumulate.

De asemenea, fluxul de sange care paraseste stomacul si intestinele trece mai intai prin ficat. Ficatul proceseaza acest sange, descompune, echilibreaza si creeaza nutrientii necesari pentru sanatate.

De asemenea, ficatul metabolizeaza medicamentele in forme mici pentru a putea fi utilizate de restul corpului in tratarea afectiunilor specifice.

Ficatul înglobează peste 500 de functii vitale

Diferența dintre un ficat normal și un ficat gras

Au fost identificate mai mult de 500 de functii vitale ale ficatului, potrivit Johns Hopkins Medicine:

  • productia de bila, care ajuta la indepartarea deseurilor si la descompunerea grasimilor din intestinul subtire in timpul digestiei;
  • producerea anumitor proteine necesare fluxului de plasma sanguina;
  • productia de colesterol si proteine speciale pentru stimularea transportului de grasimi in organism;
  • conversia excesului de glucoza in glicogen pentru depozitare si pentru a echilibra cantitatea de glucoza dupa cum este necesar;
  • reglarea nivelului sanguin al aminoacizilor care formeaza blocurile de proteine;
  • prelucrarea hemoglobinei pentru utilizarea fierului din continutul sau (ficatul stocheaza fierul);
  • conversia amoniacului otravitor din alimente si bauturi in uree – ureea este produsul final al metabolismului proteinelor si se elibereaza prin urina;
  • curatarea sangelui de medicamente si alte substante nocive;
  • reglarea functiei de coagulare a sangelui;
  • rezistenta la infectii prin eliminarea bacteriilor din sange;
  • curatarea bilirubinei din celulele rosii din sange. Atentie! Daca exista o acumulare de bilirubina in celulele rosii, pielea si ochii preiau o nuanta mai galbuie decat in mod obisnuit.

Totodata, ficatul este un organ puternic datorita capacitatii sale de a se regenera biologic. Acest lucru inseamna ca, dupa orice leziune sau interventie chirurgicala pentru a elimina tesutul, tesutul hepatic poate creste inapoi intr-o anumita masura.

Un ajutor natural in mentinerea sanatoasa a ficatului este sfecla roșie.

De ce este sfecla roșie benefică pentru ficat?

Sfecla roșie este plină de minerale, vitamine și antioxidanți. Conține cantități ridicate de fier, calciu, vitamina C și vitamine din complexul B, alături de potasiu și o cantitate mare de fibre alimentare.

Una dintre fibrele pe care le conține este numită pectină, care stimulează curățarea și eliminarea toxinelor din ficat.

De asemenea, potrivit studiilor, sfecla roșie contine betaină, un compus dovedit ştiinţific să ajute la îmbunătățirea steatozei hepatice non-alcoolice, precum și la îmbunătățirea sănătății generale a celor care o consumă.

Prin urmare, prin consumul sporit de sfeclă roșie și făcând-o parte din dieta ta zilnică (sau cel puțin consumând-o de câteva ori pe săptămână), vei hrăni corpul cu micro- si macro-nutrienti de care are atât de mare nevoie.

Această combinație masivă de minerale, vitamine și antioxidanți se spune că este perfectă pentru ficat, ajutându-l să își îmbunătățească funcțiile și să se vindece mai repede.

Suc de sfecla rosie
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Detoxifiezi și cureți ficatul cu sfeclă

Acest remediu extraordinar pe bază de sfeclă este recomandat persoanelor cu steatoză hepatică („ficat gras”) sau celor care au probleme cu ficatul datorate fumatului sau consumului excesiv de alcool.

Funcționarea optimă a acestui organ asigură o stare generală de sănătate pe măsură, deoarece cu ajutorul său, organismul poate elimina substanțele dăunătoare sau inutile ce îl afectează pe termen lung.

Ingrediente

  • 1 borcan de sticlă de aproximativ 3 litri
  • 700 grame de sfeclă
  • 2 linguri de făină
  • 200 grame de zahăr organic
  • 100 grame de stafide

Mod de preparare

Taie sfecla în cubulețe și adaug-o în borcan, împreună cu celelalte ingrediente. Umple borcanul cu apă fiartă și răcită. Apoi lasă amestecul la fermentat timp de 6-7 zile.

Acoperă borcanul cu un tifon pentru a permite conținutului să respire în timpul procesului de fermentație. Amestecă de două ori pe zi. După încheierea celor șapte zile, strecoară lichidul într-un alt vas și consumă-l.

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel