Sari la conținut

Și tu iei multe medicamente? Iată ce poți păți…

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Și tu iei multe medicamente? Iată ce poți păți și cât de riscant este să iei prea multe pastile. Din păcate, chiar și unii medici exagerează în a le prescrie…

Există în ultimii ani în medicină un concept care trage un serios semnal de alarmă: overmedication. Practic, se iau și se dau prea multe pastile, când indicațiile clare sunt cu totul altele, semnalează dr. Vasi Rădulescu pe blogul său.

Pastilele au rolurile lor deosebit de utile, dar bombardarea organismului cu tot felul de substanțe ar trebui limitată. Pe de o parte, substanțe ca acetaminofenul sau ibuprofenul se pot procura la liber.

Piața de suplimente este nereglementată, cu riscurile de rigoare. Pe de altă parte, mulți medici exagerează cu medicamentele, atunci când aranjează o schemă de tratament.

Vom analiza câteva cazuri precise, ca să fie totul cât mai ușor de înțeles.

Am văzut o mulțime de pacienți care doreau să-și obțină o stare perfectă de sănătate apelând la tot felul de suplimente.

Luau ciuperci pentru rinichi, anumite săruri concentrate pentru ficat, extracte din plante exotice pentru intestine, cartilaje de pești oceanici pentru articulații, vitamine pentru creier, pulberi antioxidante pentru inimă.

Mai mult de 10 astfel de pastile pe zi. Cum s-o fi simțit ficatul, acea uzină incredibilă care trebuie să metabolizeze toate substanțele respective?

Suplimentele

Ei bine, aceste suplimente reprezintă o piață de multe miliarde de euro și efectele lor benefice, fără carențe clar dovedite de medic, sunt chestionabile, scrie medicul.

S-au tras multe semnale de alarmă în acest domeniu, mai ales când s-au observat distrugeri hepatice în uzul irațional al preparatelor de tip supliment.

În loc de suplimente, iată ce putem face…

O alimentație sănătoasă, diversificată, coroborată cu expunerea la soare, reprezintă măsuri suficiente pentru a nu fi nevoie de niciun supliment. Dacă medicul observă la analize un deficit, va interveni strict pe acel nivel, fără administrări haotice.

Paracetamolul

Substanța activă se mai numește acetaminofen, paracetamolul fiind luat la orice. Este, practic, un medicament nelipsit din casele oamenilor.

Problema apare când se găsește în forme cu eliberare prelungită și-n doze mari (spre exemplu 1g), iar autoadministrarea după ureche poate conduce la efecte adverse serioase.

Mulți oameni iau paracetamol sau ibuprofen preventiv, în caz că o să-i doară ceva. Teribilă această prevenție, atrage atenția dr. Vasi Rădulescu pe blogul său.

Antibioticele

Cu un regimn destul de strict, acestea sunt date la stomatolog, ORL-ist, medicul de familie, pediatru. Dacă are micuțul roșu în gât, medicul nu mai stă la discuții, dând antibiotic (nu pot generaliza, dar din păcate sunt multe cazuri).

Oamenii care au viroză iau antibiotic, total nejustificat. La durerile de dinți, la fel. Ajungem să izolăm bacteriile superrezistente și ne vom trezi în etapa cruntă în care nu vom mai avea cum să omorâm aceste bacterii.

Făcând o extensie de principiu, administrarea de aerosoli este la modă. Se dau micuților în viroze, fiind comod de administrat.

Dexametazona

Acesta este un antiinflamator steroidian, un cortizonic puternic; părinții iau dexametazonă fiole și o pun cu ser fiziologic în nebulizator, pentru a trata răcelile.

Puțini știu însă că dexametazona se face intravenos sau intramuscular, neavând indicație de administrare în aerosoli! Iar bombardarea micuților cu cortizonic atrage niște riscuri (infecții fungice sau bacteriene, insomnie, luare în greutate, diabet).

Mulți medici încă tratează valoarea crescută ASLO, când fără simptome nu trebuie dat niciun antibiotic, mai atenționează medicul.

Am văzut scheme de tratament cu substanțe care n-aveau ce căuta acolo. Trimetazidina se dă încă total nejustificat, când are niște indicații clare.

Derivatele de glucozamine nu și-au dovedit eficiența în refacerea componentelor articulare și nu ar trebui date tuturor pacienților cu artroze. Acizii omega par a nu avea efect benefic pe optimizarea nivelurilor de colesterol, potrivit  medscape.com.

Din păcate, mulți medici dau antibiotice nejustificat, să fie acolo.

Antihipertensive când nu este cazul

Sunt pacienți care au tensiunea arterială 135/80 mmHg și mulți medici dau direct antihipertensive, când ar trebui să monitorizeze pacientul, să recomande scăderea consumului de sare și modificări în anumite capitole ale vieții, să privească problema din mai multe unghiuri.

Sunt medici care la un colesterol mai mare dau direct statină, când nu există alți factori de risc (fumat, hipertensiune, obezitate, diabet) sau depuneri pe carotide și ar putea foarte bine să pună pacientul într-un program mai ales dietetic, apoi să-l monitorizeze constant.

Comoditate? Lipsă de interes pentru binele pacientului? Nu reușesc să înțeleg raționamentele unora.

Conceptul de overmedication este real. L-am văzut pretutindeni în jurul meu.

Cred că ar trebui să fim mult mai prudenți, ca oameni care iau pastile de la farmacie, suplimente din supermarketuri, cât și (sau poate mai ales) ca medici care se gândesc la o schemă de tratament și trebuie să aibă în vedere binele pacientului.

Pastilele sunt rodul unei medicini fantastice, cu cercetări ample și avansate, dar trebuie luate cu inteligență, cu indicații precise, mai explică medicul pe blogul său.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.