Sari la conținut

Ce trebuie știut despre PARACETAMOL. Atenție, poate face și rău!

Paracetamol
Sursă foto: arhivă Doctorul Zilei
Efectele paracetamolului

Ce trebuie știut despre PARACETAMOL. Atenție, poate face rău. Iar dacă nu suntem atenți la combinațiile de medicamente și facem „cocktailuri”, putem chiar muri.

Obișnuim să luăm repede un paracetamol dacă suntem răciți, dacă ne doare capul, ne dor articulațiile ori spatele, avem febră, ne doar o măsea.

Este și accesibil la preț, se încadrează în orice buget, îl avem cu toții în trusa de medicamente în casă. Și medicii îl prescriu, dar oricum farmaciile îl eliberează și fără rețetă de la medic.

Dar știați că există cazuri de distrugere a celulelor hepatice până la insuficiență hepatică acută, sângerări, modificări ale elementelor sangvine care survin după ingestia de paracetamol fără supraveghere.legate de această pastilă cumva „bună la toate”.

Chiar dacă nu prea sunt reacții adverse, cu excepția unor cazuri concrete, paracetamolul poate face și  mult rău.

Cum ne poate face rău? Păi tocmai din cauza faptului că este ușor de procurat, ni-l dă orice farmacist fără prescripție medicală, este ieftin, se găsește, îl avem în casă…

Avem tendința să-l luăm oricând, în orice situație și necontrolat. Da, păstrând proporțiile, sunt situații când luăm paracetamol cu pumnul, ca să știm o treabă.

Dacă mai suferim și de un pic de ipohondrie, măcar un pic, atunci clar că paracetamolul ne scapă de boli. Chiar și de cele imaginare.

Cum trebuie luat paracetamolul 

Potrivit NHS, paracetamolul poate fi luat cu sau fără alimente iar doza obișnuită pentru adulți este de 500 mg de patru ori pe zi.

ATENȚIE! Întotdeauna lăsați să treacă cel puțin patru ore între doze/pastile! De ce?

Ei bine, supradoza de paracetamol (da, sună bizar…, dar asta e) poate avea efecte adverse foarte serioase. Așadar, specialiștii ne recomandă să avem grijă și să nu ne îndopăm cu paracetamol oricât de tare ne-ar durea măseaua, capul, burta, spatele etc.

Potrivit medicilor, există cazuri de distrugere a celulelor hepatice până la insuficiență hepatică acută, sângerări, modificări ale elementelor sangvine care survin după ingestia de paracetamol fără supraveghere.

Așadar, gândește-te înainte să iei pastilele: vrei să să scapi de durere chiar cu orice preț? Hai să gândim și pe termen lung sau măcar mediu. Ficatul e unul singur… Durerea trece, dar ficatul rămâne!

Și cine își dorește un ficat bolnav?

Reacții adverse  ce pot apărea

 • mâncărime a pielii,
 • urină închisă la culoare, chiar spre roșu (ca atunci când ai mâncat sfeclă roșie),
 • greață,
 • stare de vomă,
 • vărsături,
 • amar în gură,
 • afte sau chiar ulcerații la nivelu gurii,
 • icter… (deja arată că ficatul este supărat că i-am trimis prea mult paracetamol să se descurce cu el…),
 • piele galbenă,
 • alergii severe,
 • somnolență,
 • letargie,
 • durere cumplită în abdomen (partea de sus),
 • transpirații excesive.

În cazul ultimelor reacții adverse, de la letargis și somnolență, TREBUIE să mergeți de URGENȚĂ la medic. Este posibil să fi făcut deja o intoxicație serioasă cu acetaminofen.

Așadar, precauția și simțul măsurii ne vor ajuta să îl avem aliat, nu inamic. De asemenea, este important să nu facem combinații de x luate câte k fără număr, când vine vine vorba de pastile.

Un cockail de medicamente nu ne va ajuta să ne vindecăm, dimpotrivă.

Așadar, prudență!

Nu este cazul să-l ocolim complet, ci trebuie să fim atenți la gramaj și la formulă, evitând a lua prea mult din preparatele de 625mg sau 1g.

Trebuie să apelăm la medic înainte de a face o posibilă greșeală.

Trebuie să evităm paracetamolul dacă avem anumite boli de ficat, de sânge, alergii cunoscute, luând doar pastile recomandate de medic.

De asemenea, nu este bine să combinăm forme diferite de paracetamol, de exemplu prafuri solubile pentru stări virale cu tablete clasice sau comprimate efervescente, depășind doza fără să ne dăm seama.

Atenție mare la doze, la preparate, la durata de acțiune. Întrebați medicul acolo unde aveți dubii. Puteți muri continuând să luați anumite preparate care sumează treptat concentrația de acetaminofen în sânge.

Nu e cazul să coborâm paracetamolul de pe poziția sa binemeritată printre cele mai bune substanțe analgezice/antipiretice. E cazul să fim vigilenți, inteligenți, bine informați”, explică și medicul Vasi Rădulescu pe blogul său.

 

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel