Sari la conținut

Simeon Zaharia, cel mai iubit părinte de la Mănăstirea Sihăstria, a plecat la Domnul. „Să nu avem răutate asupra nimănui. Să iertăm, orice ne-a făcut”

Părintele Simeon Zaharia
Foto: Mănăstirea Sihăstria
Părintele Simeon Zaharia a murit pe 2 septembrie, 2023

A plecat la Domnul Simeon Zaharia, cel mai iubit părinte de la Mănăstirea Sihăstria. „Să nu avem răutate asupra nimănui. Să iertăm, orice ne-a făcut”.

A trecut la cele veșnice Ieroschimonahul Simeon Zaharia de la Mănăstirea Sihăstria în ziua de 2 septembrie, au anunțat călugării pe pagina de Facebook a mănăstirii din județul Neamț. În vârstă de 95 de ani, i-a cunoscut pe părinții Cleopa și Paisie.

Părintele Simeon, foarte iubit de românii care veneau la el în număr mare să caute cuvânt de întărire, a trăit retras, departe de ochii lumii.

A plecat la Domnul Simeon Zaharia, cel mai iubit părinte de la Mănăstirea Sihăstria

Acestea sunt cuvintele pe care le considera, în urmă cu un an, ultimul său mesajul către lume.

Rugăciunea, dacă se poate, să fie cât mai multă. Cu rugăciune să ne culcăm și cu rugăciune să ne sculăm. Și să nu avem răutate și pomenire de rău asupra nimănui. Orice ne-a făcut, orice ne-a spus, cu ce ne-a nedreptățit, să iertăm. Căci Domnul ne-a iertat pe noi pe toți”, obișnuia să spună părintele Zaharia

Ieroschimonahul Simeon Zaharia s-a născut la 16 martie 1928, în com. Mogoșești, jud. Iași, din părinţii Iancu şi Rozalia. La 18 februarie 1954, pe când avea 26 ani, a intrat în Mănăstirea Sihăstria, unde a fost călugărit la 5 iunie 1955, cu numele de Serapion, și unde a urmat Școala monahală între anii 1954-1956.

La 16 mai 1956 a fost trimis la Mănăstirea Putna, împreună cu alți 14 părinți din Sihăstria și cu încă șapte din Mănăstirea Slatina, printre care și Arhim. Cleopa Ilie, pentru revigorarea vieții monahale de acolo. La 8 iulie 1956 este hirotonit diacon de către PS Teofil Herineanu al Romanului, la Secuieni, lângă Roman, iar la 22 iulie 1956 este hirotonit ieromonah la Catedrala Episcopală din Roman, de către același episcop.

Între mai 1956-iulie 1960 și iulie 1963-februarie 1977 a stat ca viețuitor la Mănăstirea Putna, unde în 1977 a fost hirotesit protosinghel de către PS Adrian Hrițcu. Între iulie 1960 și iulie 1963 a stat ca muncitor la Sihăstria, ca urmare a decretului 410/1959.

Între martie 1977 și octombrie 1992 a fost viețuitor 7 ani la Schitul Prodromu și 8 ani la Schitul Lacu, ambele din Sfântul Munte Athos. A avut ascultările principale de preot slujitor, eclesiarh și duhovnic.

În luna octombrie 2000 a fost tuns în schima mare cu numele Simeon, de către Ieroschim. Dionisie Ignat de la Schitul Colciu, Muntele Athos.În anul 2009 s-a retras la liniște la Schitul Înălțarea Sfintei Cruci – Poiana lui Ioan, dependent de Mănăstirea Sihăstria, de unde în anul 2020 a revenit în Mănăstirea Sihăstria.

Sfânta Liturghie din ziua înmormântării va fi oficiată marți, 6 septembrie, la Mănăstirea Sihăstria de Mitropolitul Teofan, începând cu ora 07:30, iar slujba înmormântării va începe la ora 09:30. 

***

Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Dumnezeu să-l odihnească!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel