Sari la conținut

Simptome ale bolii hepatice: senzația în abdomen care ar putea fi un semn de avertizare al afecțiunii

ficat gras
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Cele 5 predispoziții genetice pentru boala de ficat

Există mai multe versiuni ale bolii hepatice posibile pentru o persoană să se dezvolte. Unele au cauze diferite de altele și nu toate prezintă simptome de la început. Dacă nu este tratată curând, poate avea consecințe semnificative asupra sănătății pe termen lung.

Nu toate bolile hepatice sunt cauzate de consumul de alcool, în același mod, nu toate cancerele pulmonare sunt cauzate de fumat. Este posibil să se dezvolte o afecțiune cunoscută sub numele de boală hepatică grasă non-alcoolică sau NAFLD, pe scurt.

NAFLD este un termen umbrelă pentru o serie de afecțiuni cauzate de acumularea de grăsime în ficat. NHS spune: „Se observă de obicei la persoanele supraponderale sau obeze”.

NAFLD poate fi dificil de tratat în stadiile incipiente, deoarece există puține simptome.

Cu toate acestea, mai târziu, pacienții pot dezvolta o durere surdă sau dureroasă în partea dreaptă sus a abdomenului.

De asemenea, pot apărea oboseală extremă, pierdere în greutate inexplicabilă și starea de slăbiciune.

Nu toate aceste simptome înseamnă că o persoană are NAFLD, dar nu înseamnă că cauza lor nu ar trebui investigată.

Dacă NAFLD este lăsată să se dezvolte fără tratament, poate să apară ciroza hepatică și, alături de aceasta, simptome mai severe, inclusiv icter, mâncărimi ale pielii, umflarea picioarelor, gleznelor, picioarelor și edem.

NAFLD în prezent nu are nici un tratament, principalul tratament fiind prin alegeri sănătoase de viață.

Tratamentul poate fi prescris pentru a trata afecțiunile asociate cu NAFLD, cum ar fi hipertensiunea arterială, diabetul și colesterolul.

Dacă afecțiunea atinge un punct în care a apărut ciroza hepatică, un pacient poate fi propus pentru un transplant parțial de ficat.

Ficatul are capacitatea de a se regenera și, astfel, atât secțiunea rămasă, cât și cea nouă a ficatului pot reveni la o dimensiune normală.

NHS sugerează că adoptarea unor obiceiuri mai bune de stil de viață este cea mai bună modalitate de a gestiona NAFLD.

Schimbările stilului de viață includ:

• Pierderea în greutate
•  Adaptarea unei diete sănătoase
• Să bei apă în loc de băuturi dulci
• Faceți exerciții fizice regulate
• Renunțarea la fumat.

Deși NAFLD nu este cauzată de alcool, substanța ar putea agrava situația și, prin urmare, se recomandă evitarea consumului.

 

 

 

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel