Sari la conținut

Simptome că te confrunți cu hipertensiune arterială. Cum măsori corect hipertensiunea arterială acasă?

Hipertensiunea arteriala
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Hipertensiune arteriala, factor de risc pe timp de vara
  • Se estimează că 1,28 miliarde de adulți cu vârsta cuprinsă între 30 și 79 de ani în întreaga lume au hipertensiune arterială, majoritatea (două treimi) trăind în țări cu venituri mici și medii.
  • Se estimează că 46% dintre adulții cu hipertensiune nu știu că au această afecțiune.
  • Mai puțin de jumătate dintre adulții (42%) cu hipertensiune arterială sunt diagnosticați și tratați.
  • Aproximativ 1 din 5 adulți (21%) cu hipertensiune arterială o au sub control.
  • Hipertensiunea arterială este o cauză majoră de deces prematur la nivel mondial.
  • Una dintre țintele globale pentru bolile netransmisibile este reducerea prevalenței hipertensiunii cu 33% între 2010 și 2030.

Hipertensiunea arterială (tensiune arterială ridicată) este atunci când presiunea din vasele de sânge este prea mare (140/90 mmHg sau mai mare). Este frecventă, dar poate fi gravă dacă nu este tratată.

Persoanele cu hipertensiune arterială pot să nu simtă simptome. Singura modalitate de a ști este să-ți verifici tensiunea arterială.

Simptome hipertensiune arterială

Medicul Elisabeta Bădilă a explicat, în cadrul rubricii Sfat de Sănătate, prezentată de Andreea Cigolea, care sunt simptomele la care trebuie să fim atenți.

„Hipertensiunea arterială a fost numită „ucigașul tăcut”, pentru că este o boală care poate să nu aibă niciun simptom, dar care poate să conducă la deces.

De cele mai multe ori, pacientul are simptome pe care nu le asociază cu creșterea valorilor tensionale. De exemplu, dureri de cap, palpitații sau dureri la nivelul toracelui.

Putem să avem, de asemenea, și simptome mai grave, precum dificultatea de a respira, fiind vorba despre valori de tensiune foarte mari sau despre afectarea inimii”.

Măsurarea tensiunii arteriale acasă

„Tensiunea arterială nu trebuie să fie măsurată zilnic. Pentru persoanele tinere, care nu au probleme legate de valorile tensionale, ideal este ca măcar o dată pe an să-și măsoare tensiunea arterială. După vârsta de 40 de ani, măcar de două ori pe an.

Pacienții hipertensivi trebuie să-și măsoare tensiunea cu o anumită regularitate, de exemplu o dată pe lună”, a spus Elisabeta Bădilă.

Cum se măsoară corect tensiunea acasă

„Esențial este ca înainte de măsurarea tensiunii arteriale să avem cel puțin cinci minute de repaus. De asemenea, poziția corectă de măsurare a tensiunii arteriale la domiciliu este cu spatele sprijinit de un spătar și cu picioarele așezate pe sol.

Este foarte important să eliberăm brațul, să nu avem haine strâmte, care să creeze efect de garou. Manșeta de poziționează la 2-3 centimetri deasupra plicii cotului, iar mâna trebuie să fie sprijinită pe o masă, astfel încât manșeta să fie cât mai aproape de nivelul inimii. Înainte de măsurare este important să nu vorbim.

Se fac cel puțin două măsurători, la interval de 1-2 minute”, a explicat medicul.

Alți pacienți pot avea semne de accident vascular cerebral, nu mai pot să vorbească sau ceea ce spun nu este înțeles de ceilalți”, a explicat medicul.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel