Sari la conținut

Simptome de atac de cord. Ce trebuie să faci în primele minute

semn atac de cord
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Simptome de atac de cord

Simptome de atac de cord. Inima este vitală pentru supraviețuire, dar, din păcate, mulți dintre noi nu par să ia în serios sănătatea inimii și ne complacem în stiluri de viață nesănătoase, ceea ce contribuie la creșterea afecțiunilor cardiace.

Iar în această categorie intră și problema severă și potențial fatală a stopului cardiac brusc.

Timpul este esențial în stopul cardiac brusc, așa că este esențial să acționezi rapid și să urmezi pașii necesari pentru a gestiona situația. Acțiunea rapidă poate face o mare diferență în cazuri, indiferent dacă tu sau cineva din jurul tău se confruntă cu un stop cardiac brusc.

Simptome de atac de cord

Primele semne ale unui atac de cord

  1. Durerea în piept care se simte ca o presiune bruscă și durează mai mult de zece minute ar putea fi un indicator de avertizare al unui atac de cord.
  2. Senzația de presiune inconfortabilă,
  3. Strângere,
  4. Disconfort general în diferite părți ale corpului, cum ar fi unul sau ambele brațe, spate, gât sau stomac și maxilar.

Măsuri de prim ajutor

Iată ce puteți face dacă cineva din jurul tău se confruntă cu simptome asemănătoare unui atac de cord:

Simțiți pulsul: dacă observați că cineva din jur își găfește respirația, mai întâi trebuie să verificați pulsul.

O modalitate de a verifica pulsul este să plasați două degete pe încheietura mâinii sau pe gâtul persoanei și să simțiți o bătaie solidă și constantă. Alternativ, plasați urechea peste pieptul persoanei și verificați dacă există bătăi ale inimii. Inițiați imediat resuscitarea cardio-pulmonară (RCP) dacă nu găsiți pulsul. Este important să începeți imediat RCP, deoarece utilizează respirația de salvare și compresiile toracice.

Apelați o ambulanță sau căutați cel mai apropiat spital: dacă cineva din jurul vostru se confruntă cu simptome asemănătoare unui atac de cord, este esențial să sunați imediat o ambulanță sau să încercați să-l duceți la cel mai apropiat spital fără a pierde un minut.

Timpul este critic, deoarece asistența medicală promptă îmbunătățește șansele de supraviețuire și de recuperare. În situațiile în care o ambulanță nu este disponibilă sau poate dura timp pentru a ajunge, este posibil să trebuiască să transportați persoana la cel mai apropiat centru medical.

Utilizați un dispozitiv de defibrilator extern automat: un defibrilator extern automat poate salva vieți în cazul unui stop cardiac brusc.

Un DEA este un dispozitiv care restabilește un ritm normal prin defibrilare sau dând un șoc inimii.

Continuați cu RCP: dacă inima persoanei nu reușește să bată din nou după utilizarea unui DEA, continuați RCP până la sosirea personalului medical de urgență.

Continuați-vă eforturile de a resuscita persoana până la sosirea ajutorului, deoarece o persoană are șanse mai mari de supraviețuire dacă RCP este inițiată imediat și continuă până când sosește ajutorul medical.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel