miercuri, mai 18, 2022

VITAMINA B12 joacă un rol esențial în organism, așa că deficiențele din ea se pot dovedi ruinătoare. De fapt, nivelurile constant scăzute pot provoca „daune” sistemului tău nervos, iar semnele pot apărea pe picioare.

Vitamina B12 contribuie în organism în numeroase moduri, dar unul dintre cele mai importante este menținerea sistemului nervos.

Sistemul nervos are două părți principale: sistemul nervos central, care este format din creier și măduva spinării, și sistemul nervos periferic, care este format din nervi care se ramifică din măduva spinării și se extind în toate părțile corp.

Te-ar mai interesa: 10 cauze ale respirației urât mirositoare. Ciroza ...

Nivelurile constant scăzute de B12 pot provoca „daune” unor părți ale sistemului nervos, avertizează NHS.

Aceasta este cunoscută sub numele de neuropatie periferică, care se dezvoltă atunci când nervii din extremitățile corpului, cum ar fi mâinile, picioarele și brațele, sunt deteriorați.

Potrivit NHS, principalele simptome ale neuropatiei periferice la nivelul picioarelor includ:

  • Amorţeală
  • furnicături
  • Slabiciune musculara.

„Aceste simptome sunt de obicei constante, dar pot veni și dispărea”, explică organismul de sănătate.

Este important să vă consultați medicul de familie dacă aveți oricare dintre simptomele de mai sus, deoarece acestea pot fi „ireversibile”.

Te-ar mai interesa: Prof. dr. Monica Pop: ”Cu toții avem celule cancer...

Ce cauzează deficitul de B12?

Anemia pernicioasă este cea mai frecventă cauză a deficitului de vitamina B12

Anemia pernicioasă este o afecțiune autoimună prin care sistemul tău imunitar atacă celulele din stomac care produc factorul intrinsec, ceea ce înseamnă că organismul tău nu poate absorbi vitamina B12.

Unii oameni pot dezvolta o deficiență de vitamina B12 ca urmare a lipsei de vitamina B12 din dieta lor.

Cele mai bogate surse de B12 sunt de origine animală, așa că vegetarienii și veganii sunt expuși unui risc mai mare de deficiență de B12.

Te-ar mai interesa: Regim pentru colesterol crescut. Alimente permise ...

B12 se găsește în mod natural în:

  • Carne și ficat
  • Peşte
  • Moluște comestibile
  • Lapte și produse lactate
  • ouă.

Sursele de vitamina B12 pe bază de plante includ extractul de drojdie, laptele vegetal fortificat și cerealele fortificate pentru micul dejun.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private