Sari la conținut

Simptome de demență relativ necunoscute: apar după vârsta de 60 de ani și pot fi confundate ușor cu procesul de îmbătrânire

dementa
Sursă foto: arhiva Dpctorul Zilei

Simptome de demență relativ necunoscute. Înțelegerea și descrierea comună a demenței se învârte de obicei în jurul unei persoane în vârstă care se luptă să-și amintească lucruri.

În timp ce declinul cognitivi poate lovi la o vârstă mai înaintată, prin pierderea memoriei ca prim semnal de alarmă, acesta nu este singurul mod în care demența își poate face prezența.

Întâmpinarea unor probleme senzoriale mai târziu în viață ar putea fi un semn de avertizare al demenței, potrivit dr. William Wong, medic generalist consultant la Clinica Medicală Fitzrovia

„Majoritatea oamenilor sunt conștienți de simptomele mai proeminente, cum ar fi procesele de gândire încetinite, dar există și câteva simptome relativ necunoscute sau subapreciate ale demenței”, a explicat dr. Wong, potrivit Express.

4 semne de demență mai puțin cunoscute, ce pot fi confundate ușor

Acest lucru va include adesea probleme cu:

  1. percepția profunzimii,
  2. o sensibilitate excepțională la zgomot,
  3. probleme cu conștientizarea spațială,
  4. schimbări generale ale gusturilor și mirosurilor.

Un alt semn care poate suna alarma este schimbarea dispozitiei si a personalitatii. Dr. Wong a spus că o persoană cu demență ar putea deveni neobișnuit de iritabilă și poate experimenta schimbări exacerbate de dispoziție.

În timp ce aceste semne pot apărea devreme, este dificil să se precizeze momentul exact al debutului din mai multe motive.

„Declinul cognitiv al oamenilor variază de la persoană la persoană. Există oameni care ar putea fi mai susceptibili de a suferi o scădere a conștientizării spațiale, iar alții ar putea observa că simțul mirosului și al gustului s-au erodat înainte oricăror alte simptome. 

O altă problemă legată de observarea apariției acestor tipuri de simptome este că, de multe ori, persoanele afectate sunt suficient de mari pentru a avea deja percepția senzorială afectată.

Majoritatea persoanelor care suferă de demență încep să aibă simptome după vârsta de 60 de ani, atunci când simțurile lor au început deja să scadă din cauza bătrâneții”, a mai spus medicul.

Recunoașterea simptomelor precoce de demență este crucială, iar odată conștientizate, acestea nu trebuie trecute cu vederea. Ar trebui să consultați un medic dacă dumneavoastră sau cineva pe care îl cunoașteți începeți să prezentați simptome de demență. 

„Medicii vor ști să vă îndrume în direcția corectă pentru a ajuta la gestionarea simptomelor. De asemenea, aș arunca o privire în comunitatea dvs. locală pentru a vedea dacă există grupuri de sprijin sau resurse pentru îndrumări suplimentare”, a mai spus dr. Wong.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel