Sari la conținut

Simptome de insuficiență cardiacă pe timp de noapte: semne care pot apărea în timp ce dormi

Simptome insuficiență cardiacă
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Simptome insuficiență cardiacă

Simptome de insuficiență cardiacă pe timp de noapte. Insuficiența cardiacă (IC), cunoscută și sub denumirea de insuficiență cardiacă congestivă, este o afecțiune care se dezvoltă atunci când inima nu pompează suficient sânge pentru nevoile corpului.

Acest lucru se întâmplă atunci când inima nu poate umple suficient sânge, ceea ce poate provoca adesea o rezervă de sânge sau acumulare de lichid, provocând dificultăți de respirație.

Conform rapoartelor,  4.7% din populația peste 35 de ani a României suferă de insuficiență cardiacă (circa 560.000 de pacienti). În fiecare oră apar în medie 5 cazuri noi de insuficiență cardiacă (circa 45.000 cazuri noi/an).

Insuficiența cardiacă este una dintre cauzele principale de spitalizare în rândul populației adulte din România, 1 din 7 pacienți având la externare acest diagnostic, principal sau secundar.

Simptome de avertizare de insuficiență cardiacă

Simptomele insuficienței cardiace pot varia de la o persoană la alta. Cu toate acestea, cele mai frecvente simptome care pot apărea pe timp de noapte includ:

  • Dificultăți de respirație (dispnee)
  • Oboseală și slăbiciune extremă
  • Umflarea picioarelor, gleznelor și abdomenului
  • Bătăi rapide sau neregulate ale inimii
  • Tuse persistente sau respirație șuierătoare

Unele dintre celelalte semne includ capacitatea redusă de a exercita sau de a se angaja în activitate fizică, nevoia crescută de a urina sau creșterea bruscă în greutate.

Prevenție și stil de viață benefic

Persoanele pot lucra prin măsuri preventive și aderență la terapie și pot gestiona starea:

Adoptarea unui stil de viață sănătos: Persoanele cu risc de insuficiență cardiacă ar trebui să mențină o dietă sănătoasă, să facă sport în mod regulat, să renunțe la fumat și să reducă consumul de alcool.

Gestionarea condițiilor: Insuficiența cardiacă apare de obicei din cauza altor probleme medicale, cum ar fi CAD, diabet, tensiune arterială etc. Prin urmare, monitorizarea și gestionarea altor afecțiuni medicale este vitală pentru a preveni riscul de IC.

Aderența la medicamente: Cardiologii prescriu adesea medicamente ca primă linie de tratament pentru IC, ceea ce face esențial ca pacienții să respecte medicamentele prescrise.

Cum să depistați o insuficiență cardiacă

Diagnosticul de insuficiență cardiacă implică examen fizic, analize de sânge și imagistică. Medicul dumneavoastră va folosi rezultatele testelor pentru a determina tipul și clasa de IC și va schița o linie de tratament în funcție de severitatea stării dumneavoastră.

Detectarea și gestionarea precoce pot îmbunătăți semnificativ calitatea vieții și rezultatele pentru persoanele cu insuficiență cardiacă.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel