Sari la conținut

Simptomele unei boli mortale. Cum îți dai seama că ai pancreasul inflamat?

semn de infarct
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro
Durere de stomac

Simptome pancreas inflamat. Pancreatita acută este o inflamare gravă a pancreasului, ce necesită intervenții medicale de urgență. Este boala care l-a răpus pe celebrul DJ suedez Avicii, la doar 28 de ani. 

Acad.prof.univ.dr. Dan Sabău, șeful secției Chirurgie II, din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu a explicat pentru sibiu100.ro cum să recunoaștem un episod de pancreatită acută și cum poate fi tratată.

Extrem de gravă pancreatita acută denumită de altfel şi ”marea dramă abdominală” este o boală plurietiologică, cauzată de diverși factori: litiază biliară, consum de alcool, dislipidemii, alergii, vasculopatii etc.

Cel mai frecvent, pancreatita acută se declanşează pe fondul litiazei biliare, odată cu consumul de grăsimi asociate cu alcool (bere, vin, alcool rafinat). Ambele sexe sunt aproximativ egal afectate.

Simptome pancreas inflamat

Simptomele cele mai frecvente şi alarmante ale acestei boli sunt de regulă asociate şi dominate de durere atroce în etajul abdominal superior (durere așa-zisă ”în bară” sau ”în centură”), vărsături incoercibile (nestăpânite), stare generală afectată semnificativ, tulburări de conştientă, puls accelerat, tranzit intestinal dificil până la absenţa tranzitului, incapacitatea de alimentare, hipertensiune arterială, distensie abdominală.

Neprezentarea la medic poate duce la deces. Chiar şi sub tratament, formele severe pot duce la exitus la jumătate din pacienţi, mai ales în cazul prezentărilor tardive. Soluţia este tratamentul precoce, aplicat cât mai repede după declanşarea simptomelor.

Intervenţia medicului trebuie să fie imediată, eficientă, complexă, cu scopul de a anula enzimele digestive circulante, de a bloca secreţia acestora şi de a asigura evacuarea lor în tubul digestiv (acolo unde le este locul). Măsurile terapeutice sunt medicale şi chirurgicale, aplicate rapid într-o aşa zisă ”fereastră terapeutică” (între 72 de ore şi 7 zile). Instituite la timp, măsurile terapeutice ”agresive” pot duce la o reducere semnificativă a mortalităţii şi morbidităţii (sechele, viteză de vindecare, implicare a altor organe şi sisteme). Ratarea startului şi a utilizării ”ferestrei terapeutice” duce la agravarea bolii.

Diagnosticul exact se pune pe datele clinice (simptome, semne, anamneză), alături de date de laborator şi examinări imagistice (ecografie abdominală, tomografie computerizată, rezonanţă magnetică – RMN).

Cum se tratează pancreatită acută 

Tratamentul este complex medical şi chirurgical, după cum spuneam, şi, în cea mai mare parte a cazurilor, chirurgia este inevitabilă, majoritatea cazurilor de pancreatită acută fiind determinate de existenţa litiazei biliare (pietre la fiere). Dar, chirurgia aplicată precoce, în diverse variante şi mai ales laparoscopic, reduce semnificativ morbiditatea (suferinţe complexe asociate postoperator) şi mortalitatea postterapeutică.

Riscurile operaţiei sunt prezente, dar cu atât mai mici cu cât echipa este mai antrenată. Chirurgia clasică în optică tradiţională îşi propunea tratamentul complicaţiilor şi nu al pancreatitei, ci al efectelor ei. Optică modernă, iniţiată şi aplicată de noi pentru prima dată în România, este aceea că trebuie rapid tratată cauza, blocate mecanismele pancreatitei pe toate căile încă de la declanşare şi în condiţiile intervenţiei laparoscopice. De altfel, de aproximativ 4-5 ani chirurgiile europeană şi americană recunosc ferm superioritatea laparoscopiei, care în condiţiile experienţei, devine o cale sigură şi nu o aventură. Tratată la timp, pancreatită acută are mari şanse de succes. Neglijată, pancreatita este o boală mortală.

Recuperarea după operație

Recuperarea pacientului după o astfel de boală şi, în general, după o lungă internare menită să corecteze mecanisme şi deficienţe metabolice presupune între 40 şi 60 de zile în absenţa complicaţiilor. Formele uşoare de pancreatită se pot recupera mai repede. Pacientul recuperat după pancreatită acută necesită un regim prudent igienodietetic şi evitarea cu fermitate a condiţiilor de declanşare a bolii (grăsimi, alcool, mâncăruri greu digerabile, oboseală extremă). De regulă, urmarea este pancreatita cronică reziduală şi/sau eventualitatea recăderilor de pancreatită (relapsing pancreatitis).
Din punct de vedere al recuperării fizice, al integrităţii peretelui abdominal, al capacităţii pacientului de reintegrare socioprofesională, varianta chirurgicală laparoscopică este net superioară agresivităţii chirurgiei clasice frecvent invalidantă, cu excludere profesională şi limitare socială.

Crizele de pancreatită acută pot fi prevenite prin respectarea unui regim alimentar sănătos, prin evitarea abuzurilor de grăsimi şi alcool, prin extirparea la timp a colecistului cu litiază și tratarea dislipidemiilor.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel