sâmbătă, septembrie 24, 2022

Bolile pulmonare pot avea diverse cauze, însă de cele mai multe ori acestea sunt provocate de anumiți iritanți. De asemenea, persoanele care fumează sunt mult mai predispuse în a dezvolta afecțiuni pulmonare precum bolile pulmonare obstructive cronice (BPOC) și cancerul pulmonar

Deși cancerul pulmonar este o afecțiune foarte mediatizată, cele mai comune sunt bolile pulmonare obstructive cronice. Ambele pot fi cauzate de fumat, dar și de alți factori importanți care afectează capacitatea normală de funcționare a plămânilor.

Te-ar mai interesa: Un medic trage semnalul de alarmă: „Este bine să f...

Este esențial să știi că o persoană poate dezvolta aceste afecțiuni (atât cancerul pulmonar, cât și bolile pulmonare obstructive cronice) chiar dacă fumatul este pasiv sau activ. Indiferent de forma în care fumul este inhalat, acesta poate avea aceleași efecte nocive asupra oamenilor.

Simptome plămâni bolnavi

Atunci când plămânii tăi sunt bolnavi poți observa anumite semnale de alarmă. În stadii incipiente, simptomele pot fi atât de subtile încât sunt, de cele mai multe ori, ignorate. De aceea, este foarte important să monitorizezi cu atenție starea de sănătate a plămânilor tăi.

Scurtarea respirației

Te-ar mai interesa: Horoscop RUNE 26 Septembrie- 2 Octombrie. Voropchi...

Acesta este un simptom frecvent întâlnit la oamenii care suferă de aceste afecțiuni, însă este de multe ori trecut cu vederea. Unul dintre semnele bolii constă în dificultatea de a inspira adânc atunci când o persoană urcă scările sau face exerciții fizice. Se poate experimenta cu diverse tipuri de activități pentru a se confirma problemele de respirație. Important este și dacă există modificări ale tulburărilor de respirație, de-a lungul timpului.

Te-ar mai interesa: Orașul care a interzis reclama la carne. Medicul C...

În cazul în care cineva simte că nivelul capacității de a respira profund, scade, trebuie să se adreseze medicului specialist pentru a efectua teste de evaluare a funcției pulmonare, recomandă Sfatul Medicului.

Tuse persistentă, care se agravează în timp

tratamente naturiste pentru tuse

 

Deși este normal să tușești uneori, persoanele care suferă de BPOC manifestă o tuse persistentă, care se agravează în timp.

Te-ar mai interesa: Temperatura optimă în casă. Medic: Aceasta este că...

BPOC inflameaza bronhiile (tuburile bronhice) și alveolele pulmonare (mici saci umpluți cu aer aflați la capătul ramificațiilor bronhice), fapt ce afectează flexibilitatea și elasticitatea acestora.

Când se întâmplă acest lucru, pereții căilor respiratorii se îngroașă și produc mai mult mucus ca de obicei, care le acoperă. Rezultatul este o tuse expectorantă, asemănătoare cu cea care însoțește gripa, cu diferența că nu apar și alte simptome specifice gripei.

Te-ar mai interesa: Ce înseamnă dacă te uiți la ceas la 17.17! Univers...

Durere de cap dimineața

Unul dintre simptomele mai puțin cunoscute ale BPOC este durerea de cap după odihnă. Acest fenomen se explică prin faptul că pe timpul nopții, organismul nu este oxigenat suficient, iar dioxidul de carbon se acumulează în timpul somnului. Acest lucru determină vasele de sânge din creier să se dilate, rezultând durerea de cap.

Picioare și glezne umflate

Odată cu trecerea timpului, bolile pulmonare obstructive cronice progresează, fiind asociate cu insuficiența cardiacă deoarece sistemul circulator nu primește suficient oxigen pentru o funcționare normală. Astfel are loc o acumulare de fluid, care este cel mai ușor de recunoscut la nivelul membrelor inferioare: picioare și glezne umflate.

Persoanele care suferă de BPOC mai pot manifesta, de asemenea: 

  • torace dilatat
  • tulburări de somn ș insomnii
  • nuanța albăstruie a buzelor sau unghiilor

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private