Sari la conținut

Simptome revelatoare ale bolilor tiroidiene pe care NU ai voie să le ignori

glanda tiroida
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro
semn al unor probleme hormonale

Oamenii sunt îndemnați să fie atenți la semnele de avertizare comune ale bolilor tiroidiene, iar un expert îi îndeamnă să nu ignore anumite „simptome revelatoare”.

Tiroida este o glandă endocrină situată în gât. Glanda funcționează pentru a crea doi hormoni – tiroxină și triiodotironină – responsabili de controlul funcțiilor vitale ale corpului, cum ar fi nivelurile de energie, reglarea greutății, temperatura internă și metabolismul.

Bolile tiroidiene pot determina organismul să aibă un nivel scăzut sau ridicat al acestor hormoni importanți, cele două forme însemnând că o persoană are o tiroidă hipoactivă sau hiperactivă.

Semne ascunse ale bolilor tiroidiene. Nu le ignora niciodată

Și pentru a crește gradul de conștientizare cu privire la potențialele semne de avertizare, experții în neglijență medicală de la Patient Claim Line au împărtășit câteva sfaturi cu privire la simptomele importante la care trebuie să fiți atenți, relatează Mirror.

„Am observat că simptomele bolilor tiroidiene pot afecta funcționarea vieții de zi cu zi. Oboseala și durerile musculare sunt semne frecvente că ați putea avea boli tiroidiene, precum și senzația de sensibilitate la temperaturi scăzute și ridicate.

O tiroidă hipoactivă este, de asemenea, cunoscută ca fiind cauzatoare de depresie la mulți pacienți”, au avertizat experții.

Potrivit NHS, persoanele în vârstă care suferă de o tiroidă hipoactivă pot avea un risc crescut de pierdere a memoriei, în timp ce copiii pot experimenta o dezvoltare mai lentă până la pubertate.

O tiroidă hiperactivă se poate manifesta, de asemenea, prin umflarea gâtului din cauza unei glande tiroide mărite. Această umflătură este de obicei nedureroasă, dar poate provoca tuse, dificultăți de vorbire și un zgomot șuierător la respirație.

Când trebuie să mergi la medic

Dacă suspectați că aveți această afecțiune, experții vă îndeamnă să vă adresați medicului de familie. Medicul va efectua probabil un test al funcției tiroidiene pentru a investiga. Aici vi se va preleva o probă de sânge pentru a vă măsura nivelurile hormonale.

Dacă se stabilește că aveți o lipsă de hormoni, care nu sunt produși corect de tiroidă, medicul vă poate recomanda terapie de substituție hormonală.

Este posibil să aveți un risc mai mare de boli tiroidiene dacă un membru apropiat al familiei suferă de acestea, iar genetica joacă un rol important în această problemă.

Cu toate acestea, există modalități de a reduce riscul și de a vă proteja. Renunțarea la fumat ar putea ajuta, deoarece se spune că fumul de țigară conține toxine care modifică funcționarea tiroidei.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel