Sari la conținut

Medic, despre simptome vagi ale cancerului de pancreas: Este greu de diagnosticat înainte de răspândirea în organism

Cancer pancreas
Sursa: pexel.com
Simptome vagi de cancer

Cancerul pancreatic este un tip de cancer care începe în pancreas, un organ situat în spatele stomacului. Este un cancer foarte agresiv și adesea dificil de tratat, care se răspândește de obicei rapid la țesuturile și organele din jur.

Cancerul pancreatic este adesea greu de diagnosticat. Înainte de răspândirea în tot corpul întrucât simptomele sale sunt vagi. Medicii oncologi sunt îngrijoraţi întrucât din această pricină tot mai mulţi pacienţi vor fi seceraţi de boală în următorul deceniu. În Marea Britanie, de exemplu, proporţia pacienţilor care vor muri în urma cancerului pancreatic va creşte cu 28% în 2026, comparativ cu 2014, scrie theindependent.co.uk.

92% din cazuri cancerul nu este depsitat din vreme

Singura cale de tratament este operaţia de îndepărtare a tumorii. Însă, în 92% din cazuri cancerul nu este depsitat din vreme pentru a se mai putea face operaţia, fapt care duce la o rată mică de supravieţuire comparativ cu alte forme de cancer.

Cancerul de pancreas este adesea numit „ucigaşul tăcut“ pentru că, la debutul bolii, simptomele lui vin şi trec. Iată câteva dintre cele mai des întâlnite semne:

Simptome cancer pancreatic
Sursă foto: arhiva doctorul zilei

Icterul. Pigmentarea în galben a pielii este semn de alertă care ar trebui să ne trimită imediat la medic. Culoarea galbenă este dată de stocarea bilirubinei n corp. Persoanele cu icter mai pot avea şi mâncărimi, scaun şi urină închise la culoare. Simptomul trebuie luat în serios întrucât mai ales de către persoanele peste 40 de ani, chiar dacă nu e vorba de un cancer de pancreas, la mijloc poate fi o hepatită sau pietre la vezica biliară.

Durerile abdominale. Pancreasul este un organ bine ascuns în interiorul abdomenului şi unul dintre semnele cancerului este durerea de burtă care vine şi trece sau care iradiază către spate. Uneori, durerea se intensifică în momentul în care ce stăm întinşi după masă.

Pierdere în greutate inexplicabilă şi pierderea apetitului

Scăderea în greutate fără motiv este adesea semnul unei boli grave aşa cum este şi cancerul de pancreas. Pierderea în greutate în cazul acestui tip de cancer se explică prin faptul că pancreasul joacă un rol important în cadrul sistemului digestiv, rol care este deturnat de prezenţa bolii, astfel că hrana nu poate fi absorbită în mod firesc în organism.

Indigestia. Este un symptom al cancerului de pancreas, dar multe alte semne nu au legătură cu boala, astfel că medicilor le este dificilă punerea diagnosticului.

Schimbarea tranzitului intestinal. Pentru că digestia este afectată de prezenţa cancerului de pancreas, corpul nu mai poate stoca grăsimile, eliminându-le în cantitate mare. Acest lucru transform scaunul într-unul mare. Deschis la culoare şi unsuros, însoţit de un miros desgustător, care nu se duce din toaletă atunci când tragem apa. Diareea şi constipaţia pot fi, de asemenea, simptome ale bolii.

Dificultate la înghiţire. Unele persoane care au cancer de pancreas au şi această dificultate la înghiţire ca şi când ar avea bucăţi de hrană rămase blocate în gât, precum şi tuse persistentă.

Greaţă. Cancerul de pancreas duce la vomă şi o stare general de rău

Diabetul recent diagnosticat. Pancreasul produce un hormon numit insulin care ajută la controlul zahărului din sânge, dar cancerul perturbă acest proces. Diabetul apare atunci când nivelul zahărului din sânge este foarte mare. Aceasta poate avea drept cauză o lispă de insulină, astfel că medicii de familie ar trebui să trimită pacienţii peste 60 de ani care au pierdut recent în greutate şi au fost diagnosticaţi cu diabet la un control de specialitate.

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel