Sari la conținut

Simptomele bolii ficatului gras: a treia etapă înainte de ciroză provoacă mâncărimi ale pielii și …

mancarime
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Boala ficatului gras este vindecabilă dacă este depistată și tratată în stadiul potrivit. Când boala progresează, poate duce la afecțiuni mult mai grave, inclusiv ciroză sau insuficiență hepatică.

Ca și în cazul majorității bolilor, există anumite etape cruciale când înainte de apariția daunelor majore, pot fi făcute modificări pentru a reduce severitatea. În a treia etapă a bolii ficatului gras, o persoană se află la limita acesteia devenind ciroză, care este o boală în stadiu avansat în care țesutul hepatic sănătos este înlocuit cu țesut cicatricial, iar ficatul este deteriorat permanent. Ce simptome pot fi observate înainte de aceasta și cum le puteți inversa?

Pacienții cu ciroză compensată au o rată de supraviețuire medie care se poate extinde peste 12 ani.

Pacienții cu ciroză decompensată au un prognostic mai rău decât cei cu ciroză compensată; supraviețuirea medie fără transplant este de aproximativ doi ani.

Ciroza nu este cauzată de traumatisme ale ficatului sau de alte cauze acute sau pe termen scurt de deteriorare.

Ficat gras – ciroză

De obicei, sunt necesari ani de leziuni cronice pentru a provoca ciroza.

„Când afectarea ficatului progresează într-un stadiu avansat, lichidul se adună în picioare, numit edem și în abdomen, numit ascită”, avertizează Departamentul de Chirurgie al UCSF.

Site-ul de sănătate adaugă: „Ascita poate duce la peritonită bacteriană, o infecție gravă.

„Când ficatul încetinește sau încetează să producă proteinele necesare coagulării sângelui, o persoană se va învineți sau va sângera cu ușurință.”

Ascita este un reper în progresia în faza decompensată a cirozei și este asociată cu un prognostic și calitatea vieții nefavorabile; mortalitatea este estimată la 50% în doi ani.

În afară de edem și vânătăi, alte simptome care indică faptul că starea dumneavoastră se îndreaptă către o etapă ireversibilă includ:

  • Îngălbenirea pielii și a albului ochilor (icter)
  • Vărsături cu sânge
  • Piele iritata.

Ficatul are o capacitate uimitoare de a se repara singur. Dacă evitați alcoolul sau pierdeți în greutate, este posibil să reduceți grăsimea hepatică și inflamația și să inversați leziunile hepatice precoce.

Cercetările sugerează că pierderea în greutate este cel mai bun lucru pe care îl puteți face pentru a controla sau a inversa starea.

Un obiectiv bun este să pierzi 10% din greutatea corporală totală, dar chiar și o pierdere de trei până la cinci procente poate îmbunătăți sănătatea ficatului.

Discutați cu medicul dumneavoastră despre cel mai bun mod de a pierde în greutate în siguranță și eficient.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel