Sari la conținut

Simptomele deficitului de vitamina B12: petele albe de pe unghii sunt un semn?

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Pe măsură ce primăvara se apropie, va fi mai puțin nevoie de suplimente de vitamina D. Odată cu venirea vremii mai calde, organismul va putea produce din soare vitamina D de care are nevoie. Semnele unei deficiențe de vitamine de orice fel pot apărea în locuri neobișnuite.

Deficiențele de vitamine apar atunci când organismului îi lipsește o anumită vitamină. Semnele pot apărea pe tot corpul în mai multe locuri, în special în mâini. Sau în special în unghii. Unghiile pot spune unei persoane multe despre sănătatea sa și pot indica dacă este ceva în neregulă.

De exemplu, o persoană se poate îngrijora dacă observă unele pete albe.

Unii cred că acest lucru se datorează faptului că corpul lor are un conținut scăzut de calciu.

Cu toate acestea, dr. Sarah Jarvis, a spus că pacienții ar trebui: „să nu se mai îngrijoreze – și pot să-ți protejeze unghiile pentru a preveni să se repete acest fenomen.”

Dr. Jarvis: „Este foarte frecvent la grădinari și la pasionații de bricolaj. Petele sau liniile vor crește treptat până la capetele unghiilor și apoi vor dispărea.”

Modul în care reacţionează unghiile poate fi, de asemenea, un semn al altor afecţiuni, cum ar fi bolile de inimă.

De exemplu, baterea unghiilor sau umflarea la vârful degetelor ar putea fi un semn al bolii inflamatorii intestinale, al bolii Crohn sau al colitei ulcerative, spune Dr. Jarvis.

În ceea ce privește deficiența de vitamine, una dintre cele mai frecvente deficiențe din Marea Britanie este deficiența de vitamina B12.

Simptomele unei deficiențe de vitamina B12 includ o nuanță galbenă a pielii, o limbă dureroasă și roșie, ulcere bucale și modificări ale modului în care o persoană merge și se mișcă.

În plus, alte simptome sunt tulburări de vedere, iritabilitate, depresie, schimbări în modul în care o persoană gândește, simte și se comportă, precum și o scădere a abilităților mentale.

NHS recomandă ca o persoană să consulte un medic de familie dacă: „întâmpinați semne de [deficit] de vitamina B12”.

Deși o deficiență de vitamina B12 poate fi tratată cu ușurință, NHS are un avertisment.

Avertismentul în cauză se referă la cât timp deficiența rămâne netratată: „Cu cât starea rămâne netratată mai mult timp, cu atât este mai mare șansa de deteriorare permanentă”.

Deficiența de vitamina B12 poate avea o serie de cauze, inclusiv anemie pernicioasă, dieta, afecțiuni care afectează stomacul, afecțiuni care afectează intestinele, medicamente și o deficiență funcțională de B12.

Anemia pernicioasă este o afecțiune autoimună și este cea mai frecventă cauză a deficitului de B12 în Marea Britanie.

În timpul anemiei pernicioase, sistemul imunitar atacă celulele din stomac, ceea ce înseamnă că organismul este incapabil să absoarbă vitamina B12.

Deși cauza anemiei pernicioase este necunoscută, este cel mai probabil să afecteze femeile cu vârsta peste 60 de ani și persoanele cu antecedente familiale.

 

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel