Sari la conținut

Simptomele deficitului de vitamina D pe care trebuie să le cunoașteți

Surse naturale de vitamina D
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Dacă te simți adesea obosit, rău și iritat, corpul tău poate striga după vitamina D. În articolul de astăzi, vom vorbi despre primele simptome ale deficienței de vitamina D și despre cum poți obține niveluri optime ale acestui nutrient important.

Simptome de deficit de vitamina D

Rolul principal al vitaminei D este de a ajuta intestinele să absoarbă calciul, dar face mult mai mult. Asigură o funcție celulară sănătoasă, protejează celulele creierului, susține funcția imunitară, îmbunătățește detoxifierea, ajută procesele metabolice și promovează sănătatea inimii.

Din 2008, deficitul de vitamina D a fost recunoscut datorită pandemie la nivel mondial.

Deci, ce cauzează un nivel scăzut de vitamina D?

Dacă nu petreci suficient timp la soare, nu ții o dietă bazată pe plante, ai pielea mai închisă la culoare, ai boli paratiroidiene, suferi de afecțiuni care provoacă malabsorbție, inclusiv boala celiacă și fibroza chistică sau ai boli hepatice și renale, ai putea fi deficit de vitamina D.

În plus, expunerea la substanțe chimice care perturbă sistemul endocrin (EDC) din sticle de apă, materiale plastice, cosmetice, pesticide, aer poluat și apă este asociată cu niveluri mai scăzute de vitamina D.

Acum, să descoperim  simptomele deficienței de vitamina D la care să fim atenți.

Te simți obosit tot timpul. Nivelurile scăzute de vitamina D te pot face să te simți obosit și iritat, chiar dacă te odihnești bine. Vitamina D îți menține corpul plin de energie, promovează vindecarea și este esențială pentru un sistem imunitar sănătos. Numeroase studii de cercetare au arătat o legătură între deficiența de vitamina D și oboseala cronică. Suplimentarea cu vitamina D3 a ajutat la îmbunătățirea nivelului de energie.

Predispus la infecții. Vitamina D este esențială pentru funcția imunitară. Un deficit de vitamina D poate duce la un risc crescut de a dezvolta raceli, gripa si alte infectii bacteriene. Nivelurile scăzute cresc, de asemenea, probabilitatea de a contracta infecții frecvente.

Dureri musculare. Durerile și slăbiciunea musculară pot fi cauzate de o deficiență a vitaminei D. Un studiu care a analizat persoanele care sufereau de dureri cronice la nivelul mușchilor a constatat că 71% dintre aceștia aveau deficit de acest nutrient. Numeroase alte studii au arătat că suplimentele de vitamina D3 pot reduce durerea cronică pentru cei care suferă de această deficiență.

Dureri articulare și pierderi osoase. Calciul, împreună cu fosforul și magneziul, sunt esențiale pentru construirea și menținerea oaselor puternice, iar vitamina D este necesară în acest proces. Cercetările arată că o cantitate insuficientă de vitamina D poate duce la dureri la coloana vertebrală, picioare, articulații și coaste. Femeile, în special, sunt susceptibile la osteoporoză, în care oasele devin fragile și fragile din cauza pierderii de țesut, din cauza scăderii vitaminei D care duce la rezerve scăzute de calciu. Când nivelurile de vitamina D sunt prea scăzute, absorbția calciului în intestine este redusă, determinând scăderea nivelului de calciu din sânge. Ca urmare, glandele paratiroide devin mai active, producând mai mult hormon paratiroidian (PTH), care face ca calciul să părăsească oasele și să le slăbească.

Ești supraponderal sau obez. Nivelurile scăzute de vitamina D sunt asociate cu persoanele supraponderale sau obezi. Vitamina D este absorbită de celulele adipoase, mai degrabă decât este folosită de corpul dumneavoastră pentru a-și face treaba. Studiile au descoperit că pierderea în exces de greutate crește nivelul de vitamina D, probabil prin eliberarea vitaminei D în țesuturile adipoase în sânge.

Creșterea rezistenței la insulină. Vitamina D este esențială pentru producția de insulină și poate fi folosită pentru a crește sensibilitatea organismului la insulină. Cercetări recente au arătat o corelație între aportul mai mare de vitamina D și sensibilitatea la insulină. Lipsa vitaminei D poate duce la agravarea simptomelor diabetului.

Senzație de depresie. Medicii au descoperit că depresia este adesea legată de un nivel scăzut de vitamina D, în special în rândul adulților în vârstă. Un studiu a constatat că 65% dintre persoanele cu depresie aveau, de asemenea, niveluri scăzute de vitamina D.

Memoria afectată. Lipsa vitaminei D ar putea să vă facă să uitați lucrurile tot timpul. Nivelurile scăzute de vitamina D sunt un factor de risc în declinul cognitiv și demență, în special în rândul adulților în vârstă. Persoanele cu demență au niveluri semnificativ mai scăzute de vitamina D.

Rărirea părului. Un posibil motiv pentru rărirea părului este deficiența de vitamina D. Persoanele cu alopecie areata, o boală autoimună care poate provoca căderea părului, par să aibă un risc crescut de deficiență de vitamina D. Vitamina D stimulează creșterea foliculilor de păr, ceea ce menține grosimea și previne căderea părului prea devreme!

Sănătate cardiovasculară precară. Deși nu este clar de ce, nivelurile scăzute de vitamina D sunt legate de bolile cardiovasculare. Bătrânii și persoanele cu pielea închisă la culoare sunt mai expuse riscului de deficit de vitamina D și risc crescut de boli cardiovasculare.

Probleme gastrointestinale. Vitamina D este absorbită prin tractul gastrointestinal. Nivelurile scăzute de vitamina D pot duce la boli inflamatorii intestinale (IBD), care, la rândul lor, crește riscul de a dezvolta cancer de colon. Infecția cu Clostridium difficile este mai frecventă la persoanele cu IBD, care include boala Crohn și colita ulceroasă. Suplimentarea cu vitamina D poate ajuta la reducerea acestui risc, conform studiilor, deoarece ajută la reducerea inflamației în întregul corp.

Vindecarea lenta a ranilor. Dacă vă confruntați cu o rană care nu se vindecă sau aveți dureri după operație și nu sunteți sigur de ce – atunci poate că problema constă în nivelurile de vitamina D! Acest nutrient este esențial pentru reconstrucția pielii noi, așa că dacă aveți prea puțin, poate duce la vindecarea rănilor mai lent decât ar trebui.

 

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel