Sari la conținut

Simptomul neobişnuit care trădează apariţia diabetului zaharat. Semnul unei glicemii crescute

diabet
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro

Simptomele timpurii ale diabetului nu sunt întotdeauna evidente şi apar treptat, iar persoanele cu diabet de tip 2 trăiesc cu boala timp de mulți ani înainte de a fi diagnosticate corect.

Medicul Irina Andreeva avertizează asupra unui simptom potențial dureros la nivelul gurii care indică prezența diabetului. Potrivitg acesteia, apariția unor gingii roșii, umflate și sensibile poate indica prezența acestei afecțiuni.

„Diabetul vă poate afecta capacitatea de a lupta împotriva germenilor, ceea ce, la rândul său, crește riscul de infecție la nivelul gingiilor și al oaselor”, explică terapeutul.

„Gingiile pot începe să sângereze și dinții pot începe să se slăbească. Puteți dezvolta ulcere sau buzunare de puroi pe gingii, mai ales dacă ați avut o infecție gingivală înainte de a dezvolta diabet”, spune medicul, potrivit actualno.com.

insulina
Sursă foto: GETTY Images

„Dacă observați orice semne sau simptome posibile ale diabetului, consultați medicul dumneavoastră”, recomandă dr. Andreeva. Ea adaugă că diabetul este o boală gravă și cu cât este diagnosticat mai devreme, cu atât mai repede poate începe tratamentul.

Diabetul de tip 2 este cauzat, în principal, de un stil de viață inadecvat sau de antecedentele familiale, în timp ce nu se știe încă exact care sunt cauzele diabetului de tip 1. „Un alt simptom important al bolii este setea excesivă și urinarea frecventă – în diabet, în sânge se acumulează excesul de glucoză, un tip de zahăr.

Rinichii sunt nevoiți să lucreze peste program pentru a filtra și absorbi excesul de glucoză. Atunci când rinichii cedează, excesul de glucoză este excretat în urină, extrăgând lichide din țesuturi, provocând deshidratare”, spune Dr. Andreeva.

Testarea glicemiei este esenţială 

Unul dintre cele mai importante lucruri pe care le puteți face pentru a trăi o viață sănătoasă dacă aveți diabet este să vă controlați glicemia (zahărul din sânge).

Mulți pacienți cu diabet nu reușesc să identifice problema și să înțeleagă prin orice simptome clare că au nevoie de consultație medicală. Nivelurile ridicate de zahăr din sânge nu se simt adesea până când nivelurile sunt într-adevăr prea mari.

De aceea, controlul și urmărirea sunt recomandate cu tărie, mai degrabă decât să se bazeze pe manifestarea simptomelor și să se determine starea de sănătate doar pe baza acestora. Cu toate acestea, dacă ar fi să identificăm simptomele glicemiei crescute, două simptome ies în evidență ca fiind primele și cele mai recunoscute.

Pericolele hiperglicemiei

Nivelul ridicat de zahăr din sânge sau hiperglicemia pot afecta persoanele cu diabet zaharat de tip 1 și de tip 2. Mulți dintre aceștia pot să nu recunoască simptomele, mai ales dacă nu sunt bine informați, iar acest lucru creează un pericol real de afectare a nervilor, vaselor de sânge și a organelor acestora dacă nivelurile lor de zahăr din sânge rămân ridicate prea mult timp.

Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel