Sari la conținut

Simptomul nocturn care trădează instalarea diabetului zaharat. Semn clar că ai glicemia crescută!

diabet
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro

Oamenii de știință au studiat ani de zile simptomele clasice, dar şi pe cele mai puţin evidente ale  diabetului de tip 2. S-a dovedit ştiinţific că anumite anumite obiceiuri din viaţa de zi cu zi pot creşte rapid glicemia.

Un simptom dureros și extrem de neplăcut care apare noaptea poate trăda diabetul, în condiţiile în care procesele biologice care controlează nivelul de insulină din sânge nu funcționează corespunzător. Potrivit specialiştilor de la Clinica Mayo, diabetul de tip 2 provoacă neuropatie periferică, care poate fi deosebit de dureroasă în special pe timpul nopţii.

Neuropatia se dezvoltă ca urmare a unor niveluri prea ridicate de zahăr din sânge, perturbând alimentarea normală cu sânge a fibrelor nervoase și a țesuturilor.

Atenţie la senzaţia de arsură sau amorţeală!

De-a lungul timpului, glicemia crescută (hiperglicemia) provoacă din ce în ce mai multe leziuni sau distrugeri ale nervilor. Acest lucru are ca rezultat amorțeală, arsură, durere sau pierderea senzației, de obicei începând de la degetele de la picioare și răspândindu-se treptat în sus.

Medicii de la Clinica Mayo amintesc că un semn al dezvoltării neuropatiei, care la rândul său poate apărea din cauza diabetului de tip 2, poate fi o afecțiune dureroasă care se agravează noaptea. Cert este că din cauza neuropatiei diabetice, sensibilitatea la atingere poate fi agravată semnificativ.

diabet
Sursă foto: Getty Images

Ca urmare, unii pacienți simt durere chiar și atunci când un tampon de vată le atinge pielea. De asemenea, disconfortul poate să apară şi la un simplu contact cu țesătura lenjeriei de pat sau a pijamalei. Experții Clinicii Mayo subliniază că aceste afecțiuni dureroase cauzate de neuropatie se agravează adesea noaptea.

Dacă aveți aceste simptome, nu amânați consultarea unui medic, care poate pune rapid un diagnostic corect. Adesea, această boală se dezvoltă neobservată pentru o lungă perioadă de timp și poate provoca leziuni grave organismului.

Testarea glicemiei este esenţială 

Unul dintre cele mai importante lucruri pe care le puteți face pentru a trăi o viață sănătoasă dacă aveți diabet este să vă controlați glicemia (zahărul din sânge).

Mulți pacienți cu diabet nu reușesc să identifice problema și să înțeleagă prin orice simptome clare că au nevoie de consultație medicală. Nivelurile ridicate de zahăr din sânge nu se simt adesea până când nivelurile sunt într-adevăr prea mari.

 

Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel