Sari la conținut

Sindromul cardiovascular reno-metabolic: definirea legăturii dintre boli de inimă, boli de rinichi, obezitate și diabet

Cauza insuficienței renale e scăderea fluxului de sânge
Sursă foto: Getty Images
Insuficiența renală

Sunt atât de multe de gândit când vine vorba de sănătatea noastră, încât avem tendința de a simplifica lucrurile, luând în considerare fiecare componentă a acesteia în mod individual.

Știți că trebuie să țineți pasul cu dieta, cu regimul de exerciții și cu sănătatea mentală generală. De asemenea, trebuie să faceți ceva în privința acestor articulații dureroase și trebuie să vă faceți timp pentru examinări, cum ar fi colonoscopia sau mamografia anuală. Și monitorizarea detaliilor specifice de sănătate – greutatea, tensiunea arterială, nivelul colesterolului – sunt, de asemenea, importante.

„Uneori ne gândim la boli în silozuri, dar, în realitate, totul în organism este foarte interconectat”, explică dr. Sadeer Al-Kindi, cardiolog preventiv la Houston Methodist. „De exemplu, inima, rinichii și sistemul endocrin – toate aceste sisteme biologice se influențează reciproc.”

Cu alte cuvinte, atunci când ceva este în neregulă cu un sistem, poate duce la probleme în altul.

Și legăturile dintre acestea pot fi puternice, așa cum este cazul bolilor de inimă, bolilor de rinichi și problemelor metabolice. Asociația Americană a Inimii (AHA) a definit o condiție complet nouă pentru a reprezenta suprapunerea dintre ele, numită sindrom CKM.

Legătura dintre bolile de inimă, bolile de rinichi și afecțiunile metabolice

obezitatea, o boala grava
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro

Ați auzit de boli de inimă și de boli de rinichi, deși este posibil să nu știți ce legătură are una cu cealaltă. Termenul „stare metabolică” poate să nu sune imediat familiar, dar cu siguranță cunoașteți cele două exemple cele mai proeminente ale sale, diabetul de tip 2 și obezitatea.

Toate aceste probleme de sănătate sunt legate.

Inima ta furnizează sânge fiecărui organ din corpul tău. Rinichii tăi filtrează fiecare gram de sânge pe care o pompează inima ta. Deteriorarea oricăruia dintre aceste organe duce la efort pe celălalt. La fel și modificările presiunii și ale semnalizării hormonale, fie că sunt cauzate de hipertensiune arterială, glicemie crescută sau depuneri de grăsime în sau în jurul acestor organe.

„Boala de inima poate duce la boli de rinichi. Boala de rinichi poate duce la boli de inima”, spune dr. Al-Kindi. „Și, adesea, problemele încep într-adevăr ca probleme cu greutatea – deși puteți avea boli de rinichi sau boli de inimă fără a fi supraponderal semnificativ.”

Ce este sindromul CKM?

Sindromul CKM este definit ca suprapunerea care există între obezitate, diabet de tip 2, boli renale cronice și boli de inimă. Apariția acestui sindrom crește riscul unei persoane de a dezvolta boli de inimă, o cauză principală de deces în S.U.A.

Dar asta nu este toată povestea. Fiecare componentă a sindromului CKM poate influența riscul unei persoane de a dezvolta alta. Sindromul CKM poate afecta și alte organe din organism, inclusiv creierul și ficatul.

„Sindromul CKM nu este ceva nou în sine, este doar o formalizare a ceea ce am învățat de-a lungul anilor”, spune dr. Al-Kindi. „Beneficiul formalizării lucrurilor în acest fel este că permite un mod structurat, holistic de a gândi despre aceste afecțiuni întrepătrunse. De asemenea, informează modul în care nu doar punem la punct riscul unei persoane, ci și cum ghidăm tratamentul.”

Care sunt etapele sindromului CKM?

AHA a definit cinci etape CKM, numerotate de la 0 la 4:

  • Etapa 0: Nu sunt prezenți factori de risc CKM
  • Etapa 1: Obezitate abdominală și/sau prediabet
  • Etapa 2: Afecțiuni metabolice (diabet zaharat de tip 2, hipertensiune arterială și trigliceride mari) sau boală renală
  • Etapa 3: boli de inimă precoce la persoanele cu obezitate sau alte afecțiuni metabolice (diabet zaharat de tip 2, hipertensiune arterială și trigliceride mari) sau boli de rinichi
  • Etapa 4: Boli de inimă la persoanele cu obezitate, alte afecțiuni metabolice (diabet zaharat de tip 2, hipertensiune arterială și trigliceride mari) sau boli de rinichi

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel